Marţi, 12 Noiembrie 2024
Flavius Popa

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat, în perioada 11-12 noiembrie, cea de-a XI-a ediție a Consfătuirii anuale catehetice. Luni dimineață, la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, responsabilii de cateheză din protopopiatele eparhiei, au luat parte la un atelier interactiv susținut de prof. univ. dr. Adrian Opre și conf. univ. dr. Dana Opre de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în această dimineață, clericii au slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Biserica „Sfântul Gheorghe” Lozonschi.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Iași s-a desfășurat luni și marți Consfătuirea anuală catehetică. Întâlnirea a debutat ieri cu un cuvânt de bun venit transmis de părintele dr. Bogdan Racu, inspector eparhial și coordonatorul Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, și a continuat cu un atelier interactiv susținut de decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Adrian Opre și de conf. univ. dr. Dana Opre, de la Departamentul de Pedagogie al facultății clujene.

Suntem aici să arătăm că ceea ce în contextul activității catehetice se realizează este o aproximare a ceea ce noi vrem să se întâmple în viața de zi cu zi a enoriașului, a catehumenului. Noi vrem să anticipăm cât mai bine cu putință realitatea lui familială, profesională, unde să se regăsească amprenta acestor cateheze. Ca să facem acest lucru cu folos, cu impact, să fim foarte atenți de la început cum proiectăm secvența catehetică, și am început nu cu debutul acestor activități, cu stabilirea efectivă a temelor sau obiectivelor, ci mai cu seamă cu ce înseamnă finalitatea lor. Este un termen tot mai vehiculat în ultimii ani, în spațiul pedagogiei și al psihopedagogie, se numește „rezultatul învățării”, care reflectă ce poate să facă catehumenul la finalul unei secvențe de cateheză, fie că e vorba de o întâlnire, fie rezolvat de un set de întâlniri. Aceste finalități aproximează de fapt competența lui în viața de zi cu zi, dar eu am datoria de catehet, de preot care îmi asum cateheza, să construiesc în așa fel secvența catehetică încât să fiu cât mai aproape de competența lui din viața reală, să arăt nu doar ce cunoaște el după o secvență catehetică, nu doar ce poate să facă el, ce devine el. Continuăm așadar pe această devenire a catehumenului în contextul catehezei, ne-a declarat decanul Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca.

Tot în aceste zile, clericii responsabili de cateheză din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor au discutat despre activitatea biroului din acest an, au evaluat activitatea catehetică la nivel de parohie și protopopiat, și au dezbătut câteva propuneri de proiecte pentru anul următor. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost prezentați noii coordonatori de cateheze.

Anul acesta, la Consfătuirea catehetică, am avut bucuria de a avea alături de oamenii din echipa Biroului de catehizare a Arhiepiscopiei Iașilor și invitați de la care să învățăm, să învățăm cum putem deveni mai buni, să învățăm să ne folosim de experiența pastorală, de experiența didactică și de experiența de specialiști, cum este domnul profesor Opre în zona aceasta de psihologie, cum putem face din cateheză o experiență astfel încât să se împlinească chemarea pe care o adresează Biserica: „Veniți, gustați și vedeți că bun este Domnul”. Așadar, cateheza trebuie să rămână un spațiu al experienței întâlnirii omului cu Dumnezeu și putem face lucrul acesta căutând să vedem în fiecare an care au fost provocările, care au fost rezultatele cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu, dar în același timp și proiectând activitatea din anul care va urma, a afiramt părintele inspector Bogdan Racu.

Marți dimineață, începând cu ora 7.00, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a săvârșit Sfânta Liturghie, dimpreună cu preoții participanți, la Biserica „Sfântul Gheorghe” Lozonschi, de lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.

Această consfătuire reprezintă un moment de bilanț dar și un moment în care împărtășim în unii altora experiența, împlinim mai bogat cuvântul Domnului adresat preoților și credincioșilor, dar în chip diferit, „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh”. Această învățătură este, pe de o parte inspirată de Domnul, pe de altă parte transmisă de la apostoli până în zilele noastre, pe care o primim recunoscând cuvântul Domnului și lucrându-l în viața noastră, înțelegând că Dumnezeu, în Biserica Sa, a rânduit pe cei pecetluiți, pe ce hirotonit, a vesti Cuvântul și a fi vrednici de crezare. Pe de altă parte, nouă înșine ne dă acest îndemn ca să nu slăbim în slujirea noastră. Până la sfârșitul vieții, Domnul ne dă cuvânt și ne oferă oportunități că să-l cunoaștem pe El, să înțelegem minunea vieții veșnice. Domnul trimite cuvânt și trimite în primul rând prin slujitorii săi, preoți, cateheți, și apoi prin fiecare dintre dumneavoastră. Și noi suntem datori să vestim cuvântul, a menționat la finalul slujbei Preasfinția Sa.

Programul consfătuirii s-a încheiat în această după-amiază la Colegiul „Sfântul Nicolae”.