Joi, 2 Septembrie 2021

Momente emoționante au fost la revederea promoției 2011 când luni, 30 august, elevii au sărbătorit 10 ani de la absolvirea Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Deși nu au fost toți absolvenții prezenți, revederea a început prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către slujitorii altarului din această promoție și de părintele Filip Gheorghe, misionar protopopesc și la aceea vreme pedagog al seminarului. Răspunsurile la strană au fost date de către absolvenți, iar copiii lor, noua generație, s-au împărtășit cu Sfintele Taine spre bucuria părinților. S-a sâvârșit mai apoi slujba Parastasului pentru cei adormiți profesori și colegi.

Alături de părintele director Laiu Viorel, diriginții Pr. Vasile Păvăleanu și prof. Dumitru Cozma și o parte din profesori, s-a ținut un curs festiv plin de emoții în sala de festivități a Seminarului unde s-a dat citire catalogului, s-au depănat amintiri, s-a ținut un moment de reculegere pentru colegii și profesorii care s-au stins din viață. Profesorii au ținut discursuri în care au amintit de momentele frumoase petrecute alături de elevi, iar aceștia, care au lepădat toate cele ale copilului și au devenit oameni mari, au mulțumit profesorilor care i-au educat și format.

Evenimentele au continuat cu o masă festivă moment în care participanții au continuat cu discuții, culminând cu vizitarea  Seminarului, a clasei unde au învățat cei patru ani de zile, atelierul de pictură, internatul, toate acestea fiind menite retrăririi acelor momente din trecut care poartă numele de amintire.  Reuniunea s-a încheiat cu dorința revederii după încă un deceniu,dar și continuitatea pe mai departe a acestor întâlniri.

Pe această cale, aducem mulțumiri părintelui director al Seminarului, pr. Viorel Laiu, părintelui diriginte Vasile Păvăleanu, domnului diriginte Dumitru Cozma, profesrorilor,  celor care au lăsat toate și au participat la această revedere, dar și celor care s-au ostenit  pentru ca această întâlnire să decurgă în cele mai bune condiții. (pr. Ciprian Calancea)