În prima zi a anului 2024, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași cu prilejul celor două sărbători: praznicul Tăierii împrejur după trup a Domnului Iisus Hristos și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
În prima zi din acest an, credincioșii ieșeni au participat, încă de la primele ore ale dimineții, la slujbele oficiate la Catedrala Mitropolitană cu prilejul celor două mari sărbători: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului și pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Prima Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din acest an a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Chivotul” al Catedralei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nichifor a vorbit celor prezenți despre buna rânduială a lui Dumnezeu asupra lumii:
La trecerea anilor, ne adunăm în biserică și mulțumim lui Dumnezeu pentru buna rânduială a lumii și a astrelor care rânduiesc ziua, rânduiesc anul și trecerea timpului. Pe toate le lasă Dumnezeu armonios de zeci și mii de ani în același chip, toate acestea fiind puse spre slujire și spre creștere. Până și astrele pe care Domnul le-a pus în chip uimitor pentru om slujesc lumii create, care este ea însăși într-o mișcare spre a cunoaște pe Dumnezeu, spre a se desăvârși, spre a primi pe Dumnezeu și de a învăța din alegerile proprii, din cuvântul Scripturii, din cuvântul și experiența celorlalți, de a învăța cum să trăiască fiecare clipă cu rost, cu bună sporire, cu dreaptă înțelegere, cum să trăiască astfel încât să cunoască pe deplin pe Dumnezeu. Astrele slujesc lucrării proniatoare a lui Dumnezeu, care ține lumea pentru ca orice om care se naște să poată cunoaște pe Dumnezeu chiar privind la această bună rânduială.
Prima Sfântă Liturghie săvârșită în acest an este a Sfântului Vasile cel Mare
În prima zi din acest an, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Deși, ca structură, este similară Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie săvârșită în prima zi a anului conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe). Se oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an.
Tăierea împrejur a Domnului, împlinirea legii
Împlinindu-se opt zile de la naştere, Domnul nostru Iisus Hristos a binevoit a primi tăierea împrejur, pe de o parte ca să împlinească legea, iar pe de alta ca să se arate că a luat trup adevărat şi să înlăture învățătura celor care ziceau mai târziu că Hristos n-ar fi luat trup omenesc. Conform tradiției iudaice, pruncii de parte bărbătească erau tăiați împrejur în a opta zi după naștere și tot atunci ei primeau numele. Tăierea împrejur a fost instituită ca un semn văzut al legământului încheiat de Dumnezeu cu patriarhul Avraam şi cu urmaşii acestuia.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari învățători ai Bisericii
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în Capadocia din părinţi binecredincioşi şi de Dumnezeu cinstitori. Tatăl său se numea Vasile, iar mama sa Emilia, și ea pomenită astăzi în calendarul Bisericii noastre. Și-a oferit averea pentru ridicarea așezămintelor filantropice, cunoscute sub numele de „vasiliade” și a fost bun prieten cu Sfântul Grigore Teologul. Sfântul Vasile cel Mare a fost un om învățat, a propovăduit Evanghelia lui Hristos și a luptat împotriva ereticilor. Ierarhul este considerat unul dintre cei mai mari învățători ai Bisericii, cinstit alături de Sfântul Grigorie Teologul și de Sfântul Ioan Gură de Aur pe 30 ianuarie. Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile.