Vineri, 17 Iunie 2022

În data de 15 iunie 2022, la sediul Protopopiatului Săveni s-a organizat întâlnirea de pregătire catehetică a preoților din cele nouă cercuri pastorale ale protoieriei care, în decursul acestui an, vor avea de susținut cateheze demonstrative în parohiile lor.

Desfășurat sub supravegherea pr. Bogdan Racu, inspector pentru Învățământ și Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor și cu atenta organizare și găzduire a pr. protopop Constantin Macuc, evenimentul s-a arătat a fi unul de foarte mare necesitate pentru preoții participanți.

Întâlnirea, structurată pe trei sesiuni de lucru, a debutat cu rugăciunea, a continuat cu prezentarea catehezei demonstrative susținută de Pr. Cîtea Florin, responsabilul cu activitatea catehetică din protopopiat, iar mai apoi a fost pusă spre analiză tuturor celor prezenți, care au urmărit atât etapele realizării catehezei, cât și modul de prezentare al acesteia.

Într-o notă de pozitivitate, interes și atenție, auditoriul a participat activ la întregul eveniment și s-a manifestat dornic de a învăța lucruri noi, aceasta reieșind mai ales din feed-back-urile lăsate de fiecare dintre ei:

„Activitatea catehetică antrenează «mușchii» minții, ajută la dezvoltarea capacității intelectuale și ne forțează să ieșim din rutină. Câștigăm experiență din experiența catehetului, dar și prin problematizările care se discută. «Furăm» astfel idei și metode. Puse în practică, activitățile catehetice au rolul de a fortifica parohia și de a aduce lumină în mintea oamenilor, în tot ceea ce privește învățătura de credință ortodoxă”, a menționat părintele protopop Constantin Macuc.

„Importanţa rugăciunii comune a familiei pentru pacea şi unitatea acesteia”, care de altfel a și constituit tema dezbaterilor de la prezenta întâlnire, a adus o dată cu ea și gânduri asupra cărora fiecare om trebuie să reflecteze, iar aceasta cu atât mai mult cu cât el se află și în demnitatea de slujitor al altarului.

„Preotul, în calitatea sa de slujitor, de catehet, de părinte, de tată și soț este mereu și trebuie să fie mereu însoțit de rugăciune și de gândul la Dumnezeu, atât în mijlocul familiei sale, cât și al parohiei pe care o păstorește. Experiența de astăzi a reprezentat un moment de conștientizare a importanței rugăciunii în cadrul vieții de familie. A fost un exercițiu de regăsire, de mărturisire a unor experiențe personale, dar și de înțelegere a felului în care se poate simți și trăi rugăciunea, cu toate darurile pe care Dumnezeu ni le dă prin ea”, a precizat părintele Ionuț – Andrei Bodai de la Parohia Mihai Viteazu.

În concluzie, „întâlnirea catehetică de astăzi a fost una de foarte mare folos pentru noi toți. Am învățat că este de foarte mare trebuință să ne rugăm unii pentru alții, iar aceasta cu atât mai mult, cu cât slujirea noastră se răsfrânge și asupra celor din parohiile noastre”, așa după cum arată și pr. Andrei Berbeci de la Parohia Dămideni.

La finalul întâlnirii, preoții prezenți, și-au ales în funcție de nevoile identificate în parohiile fiecăruia, teme concordante cu Anul omagial al rugăciunii și cel comemorativ al Sfinților isihaștri Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, teme pe care, la rândul lor le vor aborda și prezenta în comunitățile pe care le păstoresc. (Pr. Cîtea Florin – responsabil activitate catehetică Protopopiatul Săveni)