Duminică, 6 februarie 2022, și luni, 7 februarie 2022, Patriarhul Teoctist a fost omagiat în comuna sa natală, Stăuceni, la împlinirea a 107 ani de la nașterea sa.
Comemorarea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul a început duminică, 6 februarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, la Parohia „Izvorul Tămăduirii” Siliștea, comuna Stăuceni, unde paroh este părintele Babiuc Marius-Ciprian și care, a organizat o conferință cu tema „Patriarhul Teoctist – Viața ca rugăciune”.
Cu această ocazie, tinerii din grupa de cateheză a parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, înscriși la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, cu Proiectul „Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu”, au participat la acest eveniment interpretând câteva cântări duhovnicești și patriotice. Ei și-au manifestat dragostea față de strămoșii noștri și față de biserică, ascultând și vizionând cu mult interes și curiozitate cele prezentate din viața Preafericitului Teoctist.
În continuare, duminică după-amiază, pomenirea Patriarhului Teoctist a avut loc la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Victoria, în biserica ctitorită de Preafericirea Sa, slujba fiind săvârșită de către un sobor de preoți: părintele protopop Petru Fercal, părintele Bercea Vasile, președintele cercului misionar „Patriarhul Teoctist” Stăuceni, părintele Cărăușu Nicolae de la Parohia Stăuceni, părintele Babiuc Marius de la Parohia Siliștea și părintele paroh Costîn Andrei-Vasile.
Cu această ocazie a fost sfințită și icoana Sfintei Parascheva, icoană foarte asemănătoare cu cea de la Catedrala Mitropolitană din Iași, căci Patriarhul Teoctist avea mare evlavie la Cuvioasa Parascheva.
La slujbă au participat primarul Cozmin Epuraș, viceprimarul Tipu Dănuț, profesori, credincioși din parohie și din alte parohii. Răspunsurile la strană au fost date de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, din care fac parte și tineri din grupa de cateheză.
În cuvântul său, părintele protopop a subliniat faptul că „țara noastră este ca o candelă ce nu se stinge, deși în decursul timpurilor vânturi năprasnice s-au abătut asupra ei, prin popoarele care voiau să ne subjuge, însă trei lucruri ne-au salvat și ne-au rânduit statornicie: dragostea de țară, dragostea de biserică și dragostea de semeni. Patriarhul Teoctist cunoștea aceste lucruri de mic copil, din gura mamei, a bunicilor, a semenilor, de aceea a crescut bucurându-se de binecuvântarea lui Dumnezeu. Numai așa se explică că a putut ajunge la treapta înaltă a arhieriei, ascultând de mic de părinți, de conducători, de profesori, de învățători, ascultând apoi în mănăstire de stareț, de ierarhi; a dovedit într-adevăr că această virtute – ascultarea – te duce la desăvârșire și te apropie de Dumnezeu, făcându-te nemuritor”.
Primarul Cozmin Epuraș a mulțumit părintelui protopop și tuturor celor prezenți, exprimându-și bucuria și emoția participării la acest eveniment.
De asemenea, părintele paroh a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, invitându-i la final la o agapă frățească, continuându-se a vorbi frumos despre Patriarhul Teoctist, fiind împărtășite anumite amintiri și crâmpeie din viața iubitului Ierarh de pe plaiurile botoșănene.
Luni, 7 februarie, la Casa memorială „Teoctist Patriarhul” din Tocileni, a fost săvârșită slujba parastasului de către un sobor de preoți, la care au participat primarul localității, profesori, învățători și un număr mare de elevi.
În cuvântul său, părintele Poduț Marian-Octavian, parohul din Tocileni, a subliniat ascensiunea Patriarhului Teoctist, explicând că din copilărie, prin studiu, munca de la câmp, ascultarea de părinți, învățători, profesori și de cei mai mari, apoi ca o continuare acest mod de trăire s-a putut vedea și din prima zi când a pășit pragul mănăstirii pentru a deveni călugăr, apoi în timpul perioadelor de studiu, seminar și facultate, în timpul ascultărilor la centrele eparhiale și mitropolitane, ca rector al Facultății de Telogie, precum și ca Patriarh, a dat dovadă de multă smerenie, bunătate, blândețe, milă față de toți și pentru aceasta rămâne în conștiința noastră ca un ierarh deosebit și om plin de sensibilitate.
Și domnul primar, în același duh de prețuire, îl numește pe Patriarhul Teoctist „Luceafăr al Ortodoxiei românești și un cărturar deosebit”.
La finalul slujbei, oficialitățile locale împreună cu preoții și elevii au depus o coroană de flori la bustul Preafericitului Teoctist, în semn de prețuire și recunoștință. După cum este obiceiul, tuturor celor prezenți li s-a dat de pomană pentru cei adormiți, din osteneala creștinilor și organizatorilor acestui eveniment.