Marţi, 13 Octombrie 2020
Flavius Popa

Marți, 13 octombrie 2020, în ajun de mare sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași, cu ocazia celebrării a 24 de ani de la aducerea în țara noastră a moaștelor Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Anul acesta se împlinesc 24 de ani de când la Iași au fost aduse din Patras, Grecia, moaștele Sfântului Apostol Andrei. Conform datelor de atunci, peste un milion de pelerini din întreaga țară și nu numai au venit la Catedrala Mitropolitană să se închine la cinstitul cap al Sfântului Andrei și la racla Sfintei Parascheva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în mai 1997 ca acest eveniment religios să fie marcat în fiecare an, în ajunul sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei, la 13 octombrie, iar de atunci, calendarul Bisericii noastre menționează Aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași.

Sărbătoarea a început ieri seară, cu slujba Privegherii oficiată de părintele prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. La sfârșit, părintele decan le-a vorbit celor prezenți despre momentul în care Sfântul Apostol s-a reîntors în țara noastră.

În această dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta Liturghie pe amplasamentul din fața Catedralei Mitropolitane, iar credincioșii ieșeni au așteptat la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase.

Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!”

În această seară, slujba Privegherii va fi oficiată IPS Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe esplanada din zona catedralei, iar mâine dimineață, începând cu ora 9.00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Cei care nu vor putea pătrunde în perimetrul amenajat, vor avea posibilitatea să urmărească slujba pe două ecrane mari amplasate pe bulevard: unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Astăzi, în jurul orei 18.00, va începe împodobirea cu flori a baldachinului Sfintei, iar în această noapte sau mâine dimineață, racla cu cinstitele moaște va fi depusă în curtea mitropoliei. E un moment tradițional, datând de dinainte de 1989, ca măcar în ziua de 14 octombrie racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană. În anii anteriori, racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii, întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcașului de cult și în curte, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sfintele slujbe oficiate cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor putea fi urmărite pe canalele portalului doxologia.ro.

Vă invităm să vizionați și: