Duminică, 16 Iulie 2017

În perioada 2-14 iulie, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni, a avut loc Atelierul de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor, ediția a VI-a.

În perioada 2-14 iulie, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni, a avut loc Atelierul de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor, ediția a VI-a, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a și deschis aceste cursuri. Activitățile au fost organizate de Sectorul Educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Centrul de formare. Acestă metodă de formare continuă pentru tinerii preoți vizează identificarea şi valorificarea unor mijloace şi resurse teologice şi de dezvoltare personală adecvate activităţii pastorale şi misionare contemporane.

La ediția de anul acesta, cei 17 tineri participanți la cursuri și ateliere de formare s-au bucurat de experiența împărtășită de invitați de marcă precum: Conf. Univ. Radu Preda (Facultatea de Teologie din Cluj), Arhim. Nichifor Horia (exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor), Arhim. Hrisostom Rădășanu (consilier Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor),  Pr. Dr. Răzvan Ionescu (Paris), Monahia Siluana Vlad și Monahia Sofronia Rădulescu (Centrul de Consiliere și Formare „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași), Pr. Claudiu Gheorghiasa (sectorul economic al Centrului eparhial Iaşi), Pr. Andrei Atudori (director editorial al portalului doxologia.ro și al Departamentului Doxologia Media, din cadrul Centrului Cultural Misionar Doxologia al Arhiepiscopiei Iașilor), Pr. Lect. univ. Roger Coresciuc (Facultatea de Teologie din Iași), Pr. Ștefan Zaharia (paroh la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, Conțești, com. Girov, județul Neamț), Pr. Conf. univ. Constantin Necula (Facultatea de Teologie din Sibiu) și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar ales pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Despre programul de formare patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ne-a vorbit unul dintre principalii organizatori, Părintele Arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: ”Atelierul de formare a fost de la început un gând al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, care a dorit ca, la debutul slujirii preoţilor în parohii, aceştia să participe la nişte cursuri care să pună un accent deosebit pe dimensiunea practică a slujirii preoţeşti, prin ateliere experenţiale şi prin întâlniri cu preoţi care au deja experienţă şi care sunt capabili să expună experienţa dobândită şi să o sintetizeze. Ideea principală a acestor ateliere a fost aceea că schimbarea începe cu mine însumi. Dacă eu mă schimb, voi putea să produc o schimbare reală şi durabilă în comunitatea din care provin.”

Au fost, de asemenea, invitate să participe timp de trei zile și soțiile tinerilor preoți pentru un program dedicat familiei, pentru a dezbate modalitățile de dezvoltare a relațiilor dintre preot, preoteasă, copiii lor și comunitatea parohială, mai ales că familia preotului este chemată să fie un model în societatea contemporană.

”Un eveniment inedit în cadrul cursurilor din acest an l-a constituit revederea preoților participanți la activitățile Atelierului de formare din anul precedent. S-au împărtășit experiențe, s-au reconfirmat prietenii, dar mai ales s-au stabilit repere pentru calaborarea viitoare între generațiile de preoți”, a subliniat Părintele inspector Eugen-Sebastian Teacu, directorul Centrului de Formare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Tinerii preoți participanți au slujit Sfânta Liturghie la biserica Mănăstirii Miclăușeni, au participat la atelierele de formare, s-au bucurat de un pelerinaj la mănăstirile din Moldova și au primit un puternic impuls pentru o pastorație plină de responsabilitate duhovnicească în parohiile în care slujesc sau vor sluji. Pentru participanţii la programul de formare, cele două săptămâni au constituit o perioadă în care şi-au însuşit noţiuni utile pentru activitatea lor pastorală, cât şi pentru viaţa de familie, după cum ne-au declarat în rândurile ce urmează.

„Am avut parte de un grup interesat și interesant, dornic de cunoaștere și implicare în comunitățile parohiale în care se află. Sunt convins că acest suflu nou și credința lor fierbinte va uni împrejurul altarelor sufletele păstoriților spre mântuire. Cred că și cateheza va fi o piesă importantă a motorului care i-a pornit spre Dumnezeu și experiența noastră de la Miclăușeni se va dovedi un impuls prielnic pastorației noastre.” (pr. Stefan Zaharia)

„Acest curs de formare a fost o experiență deosebită, încununată de împreuna-slujire și de inteligența duhovnicească împărtășită de invitați. Aceștia ne-au vizitat și au presărat în sufletele și mințile noastre cunoștințe și sentimente actuale pentru pastorația zilelor noastre.” (Pr. Amariei Ciprian)

”Au fost doua saptamani in care s-au pus bazele la schimbarea și statornicia mea in bine.” (Pr. Mihail Petrea)

„Deși fiecare ne-am «sacrificat» familia, stând departe de ea timp de 14 zile, aici am învățat de fapt să prețuim mai mult familia, pe cea de acasă, pe cea din parohie, dar și pe cea pe care ne-am format-o la Miclăușeni.” (Pr Narcis Râșcanu)

 „Am avut parte de o experiență de neuitat, am cunoscut persoane foarte bine pregătite, dornice de a primi și oferi informații. Faptul că ne-am putut ruga unul pentru celălalt a transformat acest loc într-un colț de Rai.” (Pr. Emanuel Apetri)

 

Material realizat de Codrin-Marian Mihăilă