Astăzi, 16 aprilie 2022, în Sâmbăta lui Lazăr, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. La final, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru domnul Corneliu Muha, cel care a sprijinit educația religioasă prin tipărirea și promovarea manualelor și auxiliarelor de religie ortodoxă.
Tot în această dimineață, clericii s-au rugat și pentru sufletul Preasfințitului Părinte Gurie Georgiu, fostul Episcop al Devei și Hunedoarei, care a trecut la cele veșnice acum aprox. 6 luni, pe 21 octombrie 2021, în urma infectării cu virusul Covid-19.
La finalul slujbei Părintele Episcop-vicar a ținut un cuvânt despre ce înseamnă moartea și despre importanța învierii:
Astăzi facem nu doar pomenirea Sfântului Lazăr, cel înviat a patra zi din morți, ci pomenim minunea pe care a făcut-o Domnul ca semn al puterii pe care o are asupra morții, ca semn al biruinței asupra morții. Cel ce crede în Domnul cunoaște semnul învierii și minunea învierii, înțelegând în același timp că moartea își are rostul ei pentru om. Lazăr a fost înviat din morți, dar ulterior, totuși, a murit el însuși. Domnul a pus această înviere nu ca o nouă minune, alta diferită de celelalte, ci ca semn să nu ne mai înfricoșăm de boală, de război și de moarte. Singurul lucru sigur în viața noastră de când ne naștem este că vom muri, dar stă în alegerea noastră în a alege să murim cunoscând pe Dumnezeu, crezând în Dumnezeu și mărturisind, precum Maica Domnului: „Iată, roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” sau urmând necredințelor, ispitei pe care a avut-o Eva într-o cunoaștere fără Dumnezeu și într-o devenire fără Dumnezeu.
În continuare, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru sufletul directorului Editurii „Sf. Mina”, Corneliu Muha, cel care a tipărit și a promovat manualele de religie ortodoxă în învățământul românesc.
Astăzi săvârșim Parastasul unui om drag, domnul Corneliu Muha, cel care a fost nu doar apropiat, ci și binefăcător al mănăstirii noastre (Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” n.r.), cel care a avut curajul, la puțin timp după revoluție, de a-și împlini misiunea pe care și-a înțeles-o, făcând Facultatea de Teologie spre a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu în școli, spre copii. A facut-o nu cu gândul de a avea slujiri asemenea altora, ci cu gândul unei mărturisiri a credinței, și de accea și Dumnezeu a binevoit în lucrarea sa și Editura „Sfântul Mina” a devenit o editură cunoscută în țară, o editură care a adus pentru profesorii de religie un mare ajutor, un mare folos, a adăugat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.
Părintele manualelor școlare de religie
Directorul Corneliu Muha a absolvit Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași (Teologie Pastorală) în anul 1997 și a activat, în perioada 1997-2000 ca profesor de religie.
Din dorința de a da o formă palpabilă tuturor cunoștințelor, atitudinilor și valorilor consonante cu duhul Bisericii pe care le-a acumulat în timpul activității didactice, Corneliu Muha a înființat în anul 2000, la Iași, alături de soția sa, Editura „Sfântul Mina”. A fost un susținător al educației religioase, iar în cadrul editurii sale, de-a lungul vremii, au văzut lumina tiparului manuale de religie, auxiliare și planșe publicate și distribuite în școlile din întreaga țară. A coordonat atent activitatea acesteia, sprijinind astfel misiunea Bisericii prin activitatea editorială consistentă și prin promovarea unei educații religioase complete și de calitate pentru copii și tineri.
Corneliu Muha a trecut la cele veșnice în primăvara anului trecut, pe 18 aprilie 2021, și a fost înmormântat la cimitirul „Buna Vestire” din Iași.