În prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști, numită și Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cetățuia din municipiul Iași. În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru sufletul părintelui Maxim Tofăleanu, viețuitor al mănăstirii, care a trecut de curând la cele veșnice.
Zeci de ieșeni, dar și pelerini care au venit să se închine la Mănăstirea Cetățuia, au participat în această dimineață la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, săvârșită de PS Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu părinții așezământului monahal.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop a evidențiat în cadrul cuvântului de învățătură că omul trebuie să nădăjduiască în Domnul pentru a primi bucurie și pace: „Să învățăm să ne rugăm ca sufletul să rămână luminat, să nădăjduiască în Dumnezeu, să împlinească pacea și bucuria în jurul lui, și astfel trăind, vom putea să trecem nu doar vremea postului, ci vremea întregii noastre vieți, nădăjduind în Dumnezeu și având încredințarea că ne va da înțelepciune și inspirație să trăim această viață cu cinstire de Dumnezeu, cu cinstire de aproapele și cu lumină în ochii și inimile noastre”.
La final, părintele arhim. Arsenie Hanganu, starețul Mănăstirii Cetățuia, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Nichifor pentru slujirea din această dimineață, și totodată, a adresat celor prezenți un cuvânt de recunoștință.
După oficierea Sfintei Liturghii, obștea monahală s-a îndreptat spre cimitirul mănăstirii, unde clericii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletul părintelui ieromonah Maxim Tofăleanu, care a trecut de curând la Domnul.
Așezată pe un deal ce domină valea râului Nicolina și de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină culmea de la miazăzi a Iașului. Zidirea mănăstirii a început în anul 1669 și s-a finalizat în 1672, fiind ctitorită de Domnul Gheorghe Duca. Sub raport arhitectural, biserica Mănăstirii Cetățuia este o copie a Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitoria domnului Vasile Lupu de la 1639. Pictura de la Cetățuia este o creație artistică deosebită, având ca autori pe Mihai, Gheorghe și Dima din Ianina, alături de pictorii autohtoni care lucraseră la „Trei Ierarhi”. Este ultimul mare ansamblu de pictură murală din Moldova în linia tradițiilor postbizantine.
Vă invităm să vizionați și: (Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Să învățăm să ne rugăm ca sufletul să rămână luminat”