Iașul va deveni și în acest an, în perioada 8-9 mai, gazda Simpozionului Internațional „Studia Theologica Doctoralia”, organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” din Balamand - Liban, cu Facultatea de Teologie a Universității „Karl Franzens” din Graz – Austria și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aristotel” din Salonic – Grecia. Aflat la cea de-a XV-a ediție, evenimentul academic din acest an este dedicat Anului omagial și comemorativ 2023 în Patriarhia Română. Manifestările științifice vor avea loc în sălile Ansamblului Mitropolitan.
Zeci de doctoranzi, doctori în teologie și cercetători din toată țara, precum și din străinătate, se vor întâlni și în acest an în Capitala Moldovei pentru a participa la lucrările desfășurate în cadrul celei de-a XV-a ediție a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”. În urma experienței acumulate și datorită numărului mare de participanți, care crește de la an la an, întâlnirea organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași reprezintă unul dintre cele mai mari și importante evenimente științifice din țară dedicate doctoranzilor.
„De la teologia rostită la cântul teologic: misiunea doxologică a cercetării teologice, astăzi” este tema propusă de organizatori în acest an. Ea se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.
Pentru a urmări programul comunicărilor științitice, puteți accesa acest link: https://studiatheologicadoctoralia.ro/programul-simpozionului-international-studia-theologica-doctoralia-editia-xv
Potrivit site-ului simpozionului, „Studia Theologica Doctoralia a apărut în anul 2008 la inițiativa unor doctoranzi ai Școlii Doctorale din cadru Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași. Inițial s-a dorit doar o dezbatere în jurul temelor pe care doctoranzii le cercetau la vremea respectivă. Întrucât dezbaterile au inclus și prezentarea unor referate, prima inițiativă a fost urmată și de publicarea unui volum. Așa s-a născut „Studia Theologica Doctoralia”, seria de volume cu același titlu. Astăzi, „Studia Theologica Doctoralia” este o activitate științifică a doctoranzilor teologi, dar și din alte domenii de știință și cercetare cu largă răspândire și recunoaștere internă și internațională, un loc al dezbaterilor libere si constructive și un mediu al formării relațiilor de prietenie, care oferă oportunități tinerilor cercetători să se cunoască și să se facă cunoscuți, să-și publice cercetările științifice și să lucreze împreună spre afirmarea științelor teologice pe care le slujesc”.