Zi de mare sărbătoare pentru credincioșii vasluieni din istorica eparhie a Hușilor. Trei ierarhi ai Bisericii noastre au oficiat astăzi, 7 iulie 2020, Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitoarei Episcopiei: Sfânta Mare Muceniță Chiriachi. Cu acest prilej, cei prezenți au așteptat la rând pentru a se închina la mâna sfintei, dar și la icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi a început încă de luni seara, 6 iulie, la Catedrala Episcopală din Huși, cu oficierea slujbei Privegherii. Moaștele sfintei, dimpreună cu icoana relicvar a sfinților apostoli, au fost așezate spre închinare în această perioadă într-un baldachin special amenajat în curtea catedralei.
Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
„Vorbiți cu Dumnezeu! Vorbiți cu El, despre El și în El”
După citirea Evangheliei, IPS Arhiepiscop Ioachim a explicat că prin rugăciune îl putem întâlni pe Dumnezeu, așa cum făcea și Sfânta Chiriachi: „Pe Sfânta Chiriachi o putem numi «apostol» trimis de Hristos într-o perioadă anume a istoriei, pentru a transfigura timpul. Ne-a învăţat cum putem dobândi Împărăţia lui Dumnezeu. […] Ne întâlnim cu Dumnezeu mai întâi în rugăciune. Rugăciunea este convorbirea omului cu Dumnezeu. Vorbiți cu Dumnezeu! Vorbiți cu El, despre El și în El, prin puterea Duhului Sfânt. Rugăciunea este un act care te apropie de celălalt, pentru că rugăciunea lasă mintea liberă, iar mintea caută evidențe pentru a spune că aceasta este creația lui Dumnezeu. Căutați-L pe Dumnezeu în voi!”.
La momentul chinonicului, PS Părinte Episcop Andrei a arătat că sfânta pomenită astăzi și-a dobândit credința în Hristos de la mama ei, Eusebia: „Sfânta Chiriachi nu a vrut să-și întineze viața, ci și-a dorit o viață curată în Hristos, de aceea îi cântăm în tropar Mielușeaua Ta, Iisuse, cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc. S-a trudit sfânta să-și păstreze fecioria, s-a ostenit și a răbdat atât de mult: bătăi, chinuri și foc. Trebuie să știm că Sfânta Chiriachi a crezut cu toată ființa ei în învățătura Mântuitorului Hristos pentru că a câștigat-o din poala mamei ei. În poala mamei se învață creștinismul!”.
La final, PS Episcop Ignatie al Hușilor le-a mulțumit ierarhilor și tuturor celor prezenți la sfintele slujbe, afirmând că din viața sfintei putem învăța să fim statornici în credință: „Avându-L pe Hristos în inima sa, Sfânta Chiriachi a rămas neclintită în credinţă. Nimic nu a putut să i-L smulgă din suflet şi să o facă să capituleze, să o ţină departe de Cel pe care îl iubea foarte mult, de Hristos. Dacă Hristos va deveni realitatea interioară a inimilor noastre, vom putea, asemeni sfintei, să rămânem statornici în credinţă, iar statornicia în credinţă este direct proporţională cu dragostea noastră faţă de Hristos. Îi mulţumim Sfintei Chiriachi pentru lucrurile minunate, nevăzute, simţite de noi, pe care le săvârşeşte, cu discreţie, în viaţa noastră”.
La sfârșitul alocuțiunii, chiriarhul Hușilor a oferit Distincția de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Crucea Episcopală” pentru mireni domnului Gheorghe Grădinaru, în semn de apreciere pentru toată osteneală depusă în proiectele sociale ale eparhiei.
Mucenița Chiriachi, Mireasa lui Hristos
Sfânta Chiriachi din Nicomidia s-a născut într-o familie creștină, evlavioasă și înstărită, din părinții Dorotei și Eusebia. Aceștia i-au dat numele Chiriachi singurei lor fetițe pentru că se născuse duminica, iar în limba greacă „Chiriachi” înseamnă „duminică”. Pentru că tânăra Chiriachi era foarte frumoasă și provenea dintr-o familie bogată, un magistrat local a dorit să o logodească cu fiul său. Părinții sfintei i-au mărturisit magistratului faptul că erau creștini și că și-au dedicat viața lui Hristos. Înfuriat, magistratul a anunțat public că părinții Sfintei Chiriachi erau creștini și a mințit pentru a le face rău, iar Dorotei și Eusebia au fost torturați și trimiși în temniță. Sfânta a fost trimisă de împăratul Dioclețian ginerelui său, Maximian din Nicomidia. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Hristos, Mucenița Chiriachi a fost întemnițată, torturată și ucisă. Mâna sfintei se află la Catedrala Episcopală din Huși din anul 1787, din vremea arhipăstoririi arhiereului Iacob Stamati.
Vă invităm să vizionați și: