Sâmbătă, 16 Decembrie 2023

Vineri, 15 decembrie, în incinta Liceului Teoretic Lipcani, raionul Briceni din Republica Moldova, a debutat o nouă activitate în cadrul proiectului transfrontalier „Cartea unește inimi”, intitulată sugestiv „Și am venit să te colind, fratele meu de peste Prut”, activitate în care profesori și elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut și de la Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” din Viișoara, s-au alăturat colectivului Liceului Teoretic Lipcani pentru a aduce un dar de colind Pruncului Hristos.

Pornind de la faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, elevii Seminarului Teologic din Dorohoi, participanți la activitate, sub coordonarea profesorilor Răzvan Gabriel Sarafim și Vasile Postolachi, au făcut un popas la Rădăuți-Prut s-au implicat în proiectul „Masa Bucuriei” (proiect menit să aducă o masă caldă și o bucurie persoanelor vârstnice singure), au vizitat, mai apoi, și câteva persoane vârstnice din zonă cărora le-au dus alimente și le-au colindat.

Seria de activități a continuat dincolo de Prut, la Liceul Teoretic Lipcani cu acțiunea „Să împărțim bucurie de Moș Nicolae”, în care coordonatorii proiectului „Masa Bucuriei” au împărțit daruri tuturor elevilor Liceului din partea unor oameni cu suflet mare din România.

Activitatea propriu zisă (Și am venit să te colind, fratele meu de peste Prut) s-a desfășurat în sala de festivități a Liceului. În cadrul acesteia, profesorii și elevii Liceului Teoretic Lipcani, Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut, Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” Viișoara și Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi au prezentat câteva dintre frumoasele datini strămoșești legate de sărbătorile de iarnă. Colindele, urăturile, sorcova, Jocul Caprelor, Căluții, au răsunat preț de două ore în sala de festivități a Liceului, introducând pe participanți în atmosfera sfânta a Nașterii Domnului.

Atmosfera încărcată pe deplin de emoția și bucuria Nașterii Domnului a culminat prin concertul de colinde susținut de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi sub îndrumarea profesorului Răzvan Gabriel Sarafim.

Seria de activități s-a încheiat cu înmânare de diplome fiecărei clase participante la toate activitățile.

Impresii ale participanților

„A fost o zi cu totul binecuvântată, în care de la cei mai mici și până la cei mai mari, de pe ambele maluri ale Prutului, au creat o atmosferă de sărbătoare, prin emoțiile, prin bucuria și prin momentele frumoase pe care le-au pregătit. Poate că cel mai emoționant moment, pentru mine, a fost neașteptată vizită a bunicuțelor de la proiectul Masa Bucuriei, pe care bunul meu coleg Răzvan Sarafim și talentații noștri elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, le-a bucurat prin frumoasele noastre colinde.” (profesor Postolachi Vasile)

„M-am simțit tare bine astăzi, revăzând tradiții de altădată, din copilăria mea. Atmosferă a fost una plină de emoție și sărbătoare în care oameni frumoși la suflet și la chip, au adus, cum au știut ei mai bine un prinos de laudă Pruncului Hristos. Muzica ne înalță și ne unește și am văzut și astăzi pe deplin acest lucru. Ne bucură și dorința dar și implicarea elevilor noștri, seminariști de a participa alături de mine și de Vasile Postolachi, să aducem o bucurie prin colind, bunicilor singuri. Ne bucură și unitate colegilor de la școlile implicate și emoțiile frumoase ale tuturor elevilor. Întreaga activitate ne-a arătat puterea unității între colegii profesori dar și între profesori-elevi și, de ce nu? Dorim să mai repetăm astfel de experiențe” (prof. Răzvan Gabriel Sarafim, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi)

„Activitatea a fost una excepțională. Primirea a fost una deosebită, organizarea și desfășurarea a fost realizată cu iscusință de cadrele didactice, iar elevii ne-au emoționat pe toți cei prezenți cu colindele și poeziile ce au vestit Nașterea Domnului Iisus Hristos. Întâlnirea cu frații noștri moldoveni ne-a îmbogățit sufletește și ne-a făcut să înțelegem că pe oricare mal al Prutului am fi, toți creștinii așteaptă această mare sărbătoare cu sufletul deschis și plin de speranță” (prof. Layla Bahrin, Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara).