„Zilele Cetății Neamț”, ediția a XX-a, s-au desfășurat în perioada 1 - 4 iulie și au cuprins momente liturgice, alături de diverse activități cultural artistice, la care au participat turiști și locuitorii de la poalele cetății.
„Zilele Cetății Neamț”, ediția a XX-a, a debutat joi, 1 iulie a.c., cu slujba Vecerniei, săvârșită de către o delegație a Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor.
Alături de pr. Nicolae Axintioi, protoiereu al Protoieriei Târgu Neamț - gazda evenimentului și de pr. Marian Gheorghe Filip - misionar protopopesc, unul din organizatori și inițiatorul evenimentelor cultural-artistice, la eveniment au participat pr. Marian Timofte, vicar eparhial, precum și consilierii eparhial arhim. Nicodim Petre, pr. Andrei Atudori, pr. Claudiu Gheorghiasa.
Pomelnicul Doamnelor și Domnitorilor Moldovei - rădăcina neamului românesc și a credinței creștine
Vineri, 2 iulie, de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul principal al Cetății Neamț, la primele ore ale dimineții, în paraclisul voievodal „Sfântul Ierarh Nicolae”, delegația eparhială a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoților din Protoieria Târgu Neamț, iar în cadrul slujbei a fost citit și pomelnicul „preafericiților ctitori, domnitori, domnițe, boieri, pârcălabi ai Moldovei”, dar și ostenitorii compexului muzeal trecuți la cele veșnice. La eveniment au fost prezente și oficialități locale și județene: dr. Ciprian Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț, dr. Vasile Diaconu, șef secție muzeală Târgu Neamț, dar si angajați din cadrul muzeal al Cetății Neamț, împreună cu turiștii prezenți.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele arhimandrit Nicodim Petre, delegatul Părintelui Mitropolit Teofan, a scos în evidență personalitatea Binecredinciosului Voievod Ștefan Cel Mare și Sfânt, a importanței înaintașilor și a parastaselor pentru cei trecuți la Domnul. În continuare, a amintit conținutul unor scrisori care arată credința, evlavia către sfinți și alte virtuți ale ale Măriei Sale Ștefan Vodă. La final, a fost oficiată slujba parastasului pentru toți domnitorii Moldovei, iar cei prezenți au făcut un tur ghidat de directorul Complexului Muzeal Național Neamț.
Hram la Schitul Cărbuna al Mănăstirii Neamț
Pe 2 iulie, Schitul Cărbuna, al Mănăstirii Neamț și-a serbat hramul de vară - Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. La slujba Privegherii, pr. arhim. dr. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a arătat în cuvântul de învățătură legătura Sfântului Ștefan cu Mănăstirea Neamț- „mama tuturor mănăstirilor ortodoxe române”. Răspunsurie liturgice au fost oferite de un grup de studenți teologi. În ziua hramului, un sobor de preoți a oficiat slujba Sfintei Liturghii. La final, părintele ieroschimonah Elefterie Păduraru, egumenul schitului Cărbuna, a oferit o agapă în amintirea ctitorului bisericii voievodale din incinta Mănăstirii Neamț și a ocrotitorului obștii monahale. (Pr. Constantin Cristian Andron)