Luni, 17 Aprilie 2017
Tudorel Rusu

În a doua zi de Sfintele Paşti, 17 aprilie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Municipiul Piatra Neamț, păstorită de părintele paroh Viorel Popa. La finalul Liturghiei, conform unei frumoase tradiții a ultimilor ani, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba Botezului pentru prunca Ecaterina, cel de-al cincilea copil al părintelui Vasile Ciprian Iftime, co-slujitor la parohia nemțeană.

Locașul de cult cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul Piatra Neamț a fost neîncăpător astăzi, în a doua zi de Paști, pentru credincioșii veniți să participe la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan. La orele dimineții, înaltul ierarh a fost așteptat de soborul preoților în fața bisericii, iar enoriașii și numeroși copii îmbrăcați în costume populare l-au întâmpinat pe ierarh cu tradiționala pâine și sare, dar și cu flori. Din soborul preoților slujitori, alături de preoții Viorel Popa și Vasile Ciprian Iftime de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, au mai facut parte și pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Botoșani, arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, protos. Nathanael Neacșu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

„Prin Sfintele Taine noi devenim ucenicii Domnului Hristos, suntem încadrați în ceata creștinilor și devenim mlădițe vii și mădulare ale Trupului Domnului Hristos. Trebuie să fim însă atenți: o ramură care se usucă, este tăiată și aruncată în foc. Noi, oamenii, se cuvine să arătăm fidelitate față de Domnul Hristos și să respectăm jurământul făcut la Sfântul Botez, anume că ne lepădăm de satana și că ne unim cu Hristos, ca să rămânem mlădițe vii - fii și fiice - în Biserica Domnului Hristos. Iar dacă uscăciunea pătrunde în noi, credința are puterea să ne transforme din ramură uscată în ramură verde, căci ceea ce este cu neputință în ordinea firească a lucrurilor omenești este cu putință la Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.

La finalul Liturghiei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Taina Sfântului Botez pentru cel de-al cincilea copil al părintelui Vasile Ciprian Iftime, co-slujitor la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Piatra Neamț. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit alături de pr. protopop Valentin Tofan și de alți preoți din Protopopiatul Piatra Neamț. Conform unei frumoase tradiții, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei participă la botezul celui de-al cincilea copil al oricărui preot din Arhiepiscopia Iașilor.

În după amiaza zilei, IPS Părinte Teofan, însoțit de protoiereul de Piatra Neamț, părintele Valentin Tofan, și de protoiereul de Târgu Neamț, părintele Neculai Axentioi, a vizitat parohiiile Totoiești și Arămoaia, ambele din Protopopiatul Târgu Neamț.