Ca în fiecare an, în data de 25 noiembrie, credincioşii ortodocşi au sărbătorit-o pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Cu acest prilej, Biserica „Sfântul Gheorghe” - Lozonschi din Iaşi, unde paroh este părintele Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Programul slujbelor dedicate hramului a debutat în seara zilei de sâmbătă cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de un sobor format din preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi de la parohiile învecinate, dar şi alţi slujitori din Arhiepiscopia Iaşilor. Protos a fost părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Comunitatea Parohiei „Sfântul Gheorghe” - Lozonschi din Iaşi a sărbătorit-o zilele trecute pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, care este cea de-a doua ocrotitoare a sfântului locaş. Programul slujbelor dedicate hramului a debutat în seara zilei de sâmbătă cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de un sobor format din preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi de la parohiile învecinate, dar şi alţi slujitori din Arhiepiscopia Iaşilor.
La finalul slujbei, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina L-a întâlnit pe Hristos şi a înţeles că omul nu poate fi limitat, oricât de sus ar ajunge în cunoaştere, doar la acest lucru. În acel moment, sfânta şi-a dedicat viaţa Mântuitorului, iar acest lucru este exprimat simbolic printr-un inel de logodnă pe care ea îl primeşte de la Mirele Ceresc, de la Hristos. De aceea, până astăzi, dacă mergeţi la Muntele Sinai, acolo unde se află Mănăstirea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, fiecare pelerin primeşte ca binecuvântare un fel de inel în amintirea acestei legături pe care sfânta a acceptat-o să o aibă cu Hristos, Cel care i-a umplut viaţa şi care, mai mult decât orice cunoştinţe lumeşti, i-a dat sens. E un lucru pe care noi îl trecem cu vederea: cunoştinţele fără sens, capacităţile noastre intelectuale, dacă nu au sens, ajung la un moment dat să ne blocheze, să ne saboteze. Or, Domnul Hristos a venit în lume să ne arate care este sensul vieţii noastre, anume să devenim ca El. Noi, oamenii, nu am fost creaţi pentru nimic altceva decât pentru a ne îndumnezei”.
De asemenea, parohul Bisericii Lozonschi, pr. Bogdan Racu, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreuna-rugăciune şi împreuna-slujire. La final, toţi cei prezenţi au fost miruiţi şi au primit câte o iconiţă şi câte un pachet cu alimente.
Sărbătoarea Parohiei Lozonschi a continuat duminică, când credincioşii au participat la Sfânta Liturghie dedicată hramului. Slujba a fost oficiată de un sobor numeros de preoţi.
GALERIE FOTO de la eveniment: https://doxologia.ro/foto/foto-sfanta-mare-mucenita-ecaterina-unit-rugaciune-preoti-credinciosi-la-parohia-lozonschi-din
„Sfântul Gheorghe” - Lozonschi este o biserică ortodoxă din municipiul Iaşi, care a fost construită în anul 1800 de către boierul Iordachi Lozonschi şi soţia sa, Ecaterina, pe locul unei biserici mai vechi cu acelaşi hram. Locaşul de cult este situat în centrul oraşului Iaşi, pe str. Cloşca nr. 2, în apropierea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” şi are două hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (23 aprilie) şi „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina” (25 noiembrie). Biserica „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Ecaterina” Lozonschi din Iaşi a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004.