Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ce a transformat zilele acestea Iaşul în Cetatea Ortodoxiei româneşti, a culminat astăzi cu slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului, la care au participat 20.000 de credincioşi, în timp ce alte 40.000 de pelerini au ascultat slujba așteptând cu răbdare la rând pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei și ale Sfintei Mucenice Tecla. Slujba a fost săvârşită pe o scenă special amenajată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt de către un sobor de 20 de arhierei români şi străini, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama. Ca un fapt inedit, la finalul slujbei hramului din acest an, părintele arhimandrit Mina Dobzeu, unul din cei ce au suferit în perioada regimului comunist, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan „Crucea Moldavă”. Cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost acordată în contextual Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit azi hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi în acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și alți 18 ierarhi din ţară şi străinătate: Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Leontie, episcop de Chitron, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și Episcop ales al Episcopiei Hușilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Chivotul al Catedralei Mitropolitane din Iași.
La slujba Sfintei Liturghii au participat aproximativ 20.000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe patru kilometri, aproape 40.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla.
„Membrii Bisericii sunt aluatul acestei lumi; cei care răspândesc pacea, dragostea și milostenia în lume”
După citirea Evangheliei, Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi, intitulat „Viața Sfinților este lumină pentru viața noastră”. „Pelerinajul miilor de credincioşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, precum şi la sărbătorile altor sfinţi, arată cât de mare este lucrarea misionară a sfinţilor care, prin exemplul vieţii lor şi prin rugăciunile lor, aduc pe oameni aproape de Dumnezeu şi îi adună laolaltă în rugăciune. (...) Prezența la Iaşi, în aceste zile de sărbătoare, a moaştelor Sfintei Mucenițe Tecla, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ne cheamă să cerem ajutorul sfinţilor lui Dumnezeu, pentru a uni libertatea cu responsabilitatea, dar şi pentru a cultiva în viața copiilor și a tinerilor duhul smereniei creştine, al comuniunii frăţeşti şi al prieteniei, al iubirii faţă de Dumnezeu şi al iubirii faţă de Biserică, pentru ca şi tinerii să devină, la rândul lor, mărturisitori ai lui Hristos, prin rugăciune și fapte ale iubirii milostive sau darnice”, a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.
Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama, a rostit un cuvânt de învățătură. „Noi trăim niște zile grele, în care s-au răspândit păcatul, desfrânarea și îndepărtarea de Dumnezeu. Dar avem o speranță mare că Dumnezeu este milostiv și ne primește oricând. Și suntem bucuroși că membrii Bisericii sunt aluatul acestei lumi, cum a spus Mântuitorul, și sunt cei care răspândesc pacea, dragostea și milostenia în lume. Eu vin din Biserica Ortodoxă Antiohiană, care prin istorie a avut întotdeauna o viață de mărturie și martiriu, a luptat și a rezistat pentru Mântuitorul prin istorie, iar astăzi la fel, trăiește aceste momente în special în zilele de război”, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
„Crucea Moldavă” pentru părintele Mina Dobzeu
Un moment deosebit al slujbei hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie a părintelui Mina Dobzeu, „botezătorul” lui N. Steinhardt și mărturisitor al credinței ortodoxe în închisorile comuniste, care a primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă”. „Anul acesta în întreaga Biserică Ortodoxă Română am încercat să readucem în prim-plan chipurile acelor bărbați și femei care au înfundat pușcăriile acelor vremuri: peste 2000 de preoți și monahi și multe mii de creștini mireni care au pătimit pentru credință și neam. Am voit a aduce în fața dumneavoastră un părinte care a prins acele vremuri. Pentru acești oameni sfinți, care deja au plecat la Domnul, trebuie să mulțumim că avem acum libertatea credinței. Și pentru că l-am descoperit la Huși pe Părintele Mina Dobzeu, cel care se apropie de vârsta de 100 de ani (are 96 de ani), iată că l-am invitat acum în fata dumneavoastră. (…) Nu știm câți ani îi va mai dărui Dumnezeu în această lume, căci cu un picior părintele este deja în Împărăția Cerurilor, însă noi îi urăm la mulți ani cu sănătate!” a precizat IPS Părinte Teofan.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei Parascheva din acest an, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat prin prezenţa lor sărbătoarea de la Iaşi: „Un gând cu totul și cu totul special pentru dumneavoastră, dragi pelerini, care încercați an de an să bateți drumul de la casele dumneavoastră spre Iasi pentru o scurtă, dar atât de înălțătoare și de cuprinzătoare clipă, când vă așezați în fața moaștelor, iar pentru această secundă mulți dintre dumneavoastră străbateți mii de kilometri, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru acest mare dar cu care binecuvântează Iașul, Moldova, România și întreaga lume”.
Vă mulțumim! Să vă dăruiască Dumnezeu har, pace în familii, binecuvântările cerului să fie asupra dumneavoastră, vă mulțumim din tot sufletul pentru tot și pentru toate!
Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva a continuat astăzi cu Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva și cu slujba de Priveghere a Învierii - Vecernia, Litia şi Utrenia, oficiate în Catedrala Mitropolitană.
Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.