Luni, 7 August 2017

În zilele de 4 şi 5 august 2017, Seminarul Teologic Liceal din Dorohoi şi-a serbat, ca în fiecare an, ocrotitorul şi patronul spiritual, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Manifestările au debutat cu slujba Vecerniei, oficiată vineri, 4 august 2017, de un sobor de 15 preoţi, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Vasile Cojocariu de la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul“ din Bucecea. A fost o slujbă deosebită, liniştită şi înălţătoare, la care au luat parte profesori, ostenitori şi elevi ai seminarului, precum şi numeroşi credincioşi din Dorohoi şi împrejurimi.

Sâmbătă, 5 august 2016, de la primele ore ale dimineţii, în Paraclisul „Sf. Ioan Iacob“ din incinta seminarului, au fost săvârşite Utrenia, Acatistul, închinat Sfântului Ioan Iacob, precum şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Soborul de 23 preoţi a fost condus de protos. conf. dr. Iustinian Cîrstoiu, care a rostit şi cuvântul de învăţătură.

Părintele Constantin Muha, director al seminarului dorohoian, a mulţumit tuturor celor prezenţi, dar mai ales Sfântului Ioan Iacob, care, prin rugăciunile sale, îşi face simţită prezenţa permanent în viaţa elevilor, profesorilor şi a celor care ajută la ridicarea şi afirmarea învăţământului teologic dorohoian. „Este o zi binecuvântată, o zi în care ne întâlnim cu ocrotitorul nostru în mod festiv. Ne întâlnim cu dânsul adesea în rugăciune şi îl chemăm în ajutor, strigăm să ne ajute. Ne bucurăm să ne regăsim din nou în rugăciune în acest mic paraclis al seminarului dorohoian. Paraclisul acesta este un vis al multor generaţii, care s-a împlinit cu ajutorul lui Dumnezeu. Iată, Sfântul Ioan Iacob lucrează şi aici şi în alte locuri“, a spus părintele director.

La final s-a oficiat slujba de pomenire pentru ctitorii seminarului, urmată de agapa festivă în cantina seminarului. (Pr. prof. Ionuţ Creţu Vasile)