Vineri, 28 Iunie 2024

Parohia „Vovidenia” din Iași va sărbători pe 2 iulie, pentru prima dată, cel de-al doilea hram, după ce în data de 4 septembrie 2022, biserica a primit o părticică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici de la San Francisco, iar Sfântul Sinod, în ședința din 4 iulie 2023, a hotărât introducerea oficială în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a sfântului misionar.

După introducerea în calendarul Bisericii noastre a urmat aprobarea celui de al doilea hram al Parohiei „Vovidenia”, primul hram fiind „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Ca un fapt ce pare o coincidență, catedrala de la San Francisco, unde a slujit Sfântul Ioan, avea același hram, închinat Maicii Domnului.

Sfântul Ioan Maximovici a fost cinstit în comunitatea noastră în ultimii 12 ani, în ziua de 2 iulie. Anul acesta, pentru a marca instituirea celui de al doilea hram pentru comunitatea de la „Vovidenia”, prin osteneala și donația generoasă a credincioșilor, s-a pregătit un loc de închinare permanent, prin realizarea un baldachin din stejar sculptat, unde vor fi așezare moaștele Sfântului Ioan și o nouă icoană.

În ziua de 1 iulie, de la ora 18.00 va începe slujba de Priveghere, iar marți, 2 iulie, se vor săvârși Ceasurile, Acatistul Sfântului și Sfânta Liturgie, de la ora 8.00.