Biserica noastră a prăznuit vineri, 19 iulie, aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Pentru obștea Mănăstirii Eșanca din Botoșani, ziua de astăzi a însemnat un binecuvântat moment de bucurie duhovnicească, participând cu acest prilej la Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Alături de ierarh au mai slujit părintele arhimandrit Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, părintele Costică Pînzariu, protopop de Darabani, precum și clerici din județele Botoșani și Suceava.
Această sărbătoare a fost rânduită așezământului monahal și pentru că păstrează un fragment din moaştele Sfântului Cuvios, odor nepreţuit care îmbogăţeşte zestrea duhovnicească a mănăstirii. Moaştele au fost primite de la Mănăstirea „Sfântul Teodor Tiron” din Serbia, prin părintele Cleopa Stefanovici.
Sfântul Serafim a ajuns cunoscut în toată lumea pentru dragostea de Dumnezeu și pentru darurile cu care a fost înzestrat. Intrând în Mănăstirea Sarov de la 17 ani, nu se ferea de muncă și nevoințe, postind aspru și rugându-se neîncetat. Maica Domnului i s-a arătat de 12 ori, vindecându-l în chip miraculos și povățuindu-l. L-a tămăduit când a fost bolnav și a venit la el în apropiere de sfârșitul vieții, pentru a-l înștiința de aceasta. Ajuns la 70 de ani, după ce și-a văzut mormântul, a cântat inmnele Învierii, dându-și sufletul în mâinile Domnului.
Biserica Mănăstirii Eșanca, sfințită acum 9 ani de 5 ierarhi
Spre deosebire de alte așezăminte care au fost construite în apropierea unei vetre monahale mai vechi, Mănăstirea „Sfânta Treime” Eşanca a fost întemeiată în incinta unei biserici parohiale, construită în prima jumătate a secolului trecut. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la data de 20 iulie 1998, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Lucrările de construire au început la scurt timp de la sfinţirea locului şi au fost coordonate, pe rând, de părinţii Dumitru Avarvari (1998-2000), Vlad Drob (2001-2007) şi Claudiu Chebac (2008-2009). Din anul 2004, întrucât lucrările trenau din lipsă de fonduri, arhim. Serafim Grigoraș, pe atunci slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiu al acestor meleaguri, s-a implicat şi a atras după sine şi ucenici de-ai sfinţiei sale în această lucrare.
Biserica Mănăstirii Esanca din judeţul Botoşani a fost rânduită pentru a fi lăcaş de închinăciune parohial. Transformarea în mănăstire de monahii s-a realizat prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, nr. 716/2009, din ziua de 17 octombrie 2009.