Luni, 6 August 2018
Tudorel Rusu

Pelerini din toată ţara, dar şi din afara graniţelor, veniţi individual, dar şi în grupuri organizate, participă în aceste zile la „Sărbătorile Sfinților nemțeni”, triadă formată din zilele de prăznuire ale Sfântului Ioan Iacob și Sfintei Teodora de la Sihla, care încadrează praznicul Schimbării la Față. Evenimentele au debutat cu hramul bisericii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, au continuat astăzi cu hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe muntele Ceahlău și se încheie mâine cu hramul Mănăstirii Sihăstria și pelerinajul de la biserica Schitului Sihla până la peștera Cuvioasei Teodora.

Prima din triada zilelor închinate Sfinţilor nemţeni, sărbătoarea Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a început sâmbătă seară cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob, care l-a avut ca protos pe părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiescopiei Iașilor. Părintele Hrisostom a slujit împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părinţi consilieri, părinţi stareţi, părinţi profesori, preoţi ai parohiilor din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de elevii seminarişti, dirijaţi de părintele profesor Marius Brumă.

Tot sâmbătă seară au ajuns la biserica Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi cei 170 de tineri din Iaşi, Botoşani şi Piatra Neamţ care au participat timp de mai multe zile la pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinţilor“. Ajunşi la seminar, tinerii pelerini s-au închinat la sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Iacob şi au asistat la slujba de seară.

Duminică, 5 august, în ziua cinstirii Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, la Biserica din incinta Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, cu prilejul hramului sfântului locaş.

În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a vorbit despre însuşirile reale ale credinţei şi despre puterea acesteia de a-l transfigura pe om: „Hristos vrea să ne înveţe un lucru esenţial în privinţa a ce înseamnă a fi credincios, mai ales într-o vreme în care se instaurează o ostilitate faţă de credinţă. De ce nu reuşim noi, cei care venim la Biserică, să fim frământătura, drojdia, care să schimbe lumea? Pentru că nu am înţeles ce înseamnă a fi un om credincios. A fi un om credincios înseamnă să ai conştiinţa şi această convingere lăuntrică că Dumnezeu te locuieşte, că este în inima ta, în viaţa ta, în simţirile tale. Să ai convingerea că nu poţi să faci nimic fără Dumnezeu, că nu poţi concepe viaţa ta fără Dumnezeu. (...) Credinţa nu este numai o aderenţă intelectuală la un set de convingeri. A fi credincios însemnă să metabolizezi ceea ce Hristos ţi-a lăsat moştenire. Credinţa este văzută astfel ca o formă de logodire cu Dumnezeu”.

În continuare, Ierarhul Huşilor a insistat pe străduinţa de a-L întâlni cât mai des pe Hristos prin Sfânta Taină a Împărtăşaniei: „A fi credincios înseamnă să tânjeşti după întâlnirea cu Hristos, şi toate lucrurile imposibile pot deveni posibile! Întâlnirea cu Domnul în Liturghie este în Sfânta Împărtăşanie. Când ai credinţă, imposibilul devine posibil! Hristos nu ne vinde iluzii! Noi suntem atât de neputincioşi încât ajungem să credem că ceea ce Domnul ne spune este atât de greu de împlinit, aproape imposibil, că nu poţi să atingi ceea ce Domnul ţi-a lăsat ca învăţătură”.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a amintit de viaţa Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, care a învăţat de mic, de la bunica sa, că a fi credincios înseamnă a te întâlni cu Dumnezeu: „Trebuie să înţelegem credinţa ca pe o comuniune cu toţi ceilalţi, ca pe o armonie desăvârşită. Aceasta înseamnă sfinţenia. Credinţa Sfântului Ioan Iacob a aşezat în inima lui acest dar al sfinţeniei şi al legăturii deosebite cu întreaga creaţie”.

La finalul slujbei, părintele Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, a mulțumit Preasfinţitului Părinte Ignatie şi tuturor celor care și în acest an au înfrumuseţat prin prezența lor sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

După târnosirea ei din anul 1997, Biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ“ a fost împodobită cu o preţioasă pictură interioară, executată între anii 1998-2003. La 4 august 2005, s-a sfinţit pictura paraclisului de la demisolul bisericii, iar în ziua de 8 septembrie 2009, s-a săvârşit  slujba de sfinţire a picturii interioare a bisericii. Locașul de cult adăpostește și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Iacob.

Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început Sărbătorile Sfinţilor Nemţeni. Acestea au continuat astăzi cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, şi luni, 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla, când mai mulţi ierarhi vor oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria.

GALERII FOTO complete de la sărbătoarea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț puteți urmări accesând următoarele linkuri:

https://doxologia.ro/foto-priveghere-cinstea-sfantului-ioan-iacob-de-la-neamt

https://doxologia.ro/foto-ziua-sfantului-ioan-iacob-slujire-arhiereasca-la-seminarul-teologic-de-la-neamt