În Duminica a II-a după Rusalii, 26 iunie 2022, a Tuturor sfinților români, Mănăstirea Bucium din Iași a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul hramului lăcașului de cult. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Tot astăzi, obștea monahală a mai trăit un moment de bucurie duhovnicească: ierodiaconul Ignatie Cojocariu, secretarul mănăstirii, a fost hirotonit întru preot pe seama altarului așezământului monahal.
Sute de ieșeni au participat în această dimineață la slujbele oficiate în cinstea hramului așezământului monahal ctitorit de călugării Nifon și Nectarie din Sfântul Munte: Duminica Sfinților Români. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor format din preoții parohiilor și mănăstirilor din Iași.
În predica Înaltpreasfinției Sale, ierarhul a arătat că omul este chemat să devină sfânt și că trebuie să dăm prioritate rugăciunii inimii și cugetării ortodoxe:
Lupta Bisericii a fost dintotdeauna aceea de a-i convinge pe oameni că sfințenia și Împărăția Cerurilor sunt destinate tuturor celor botezați. «Fiți sfinți precum Eu sunt sfânt», rostește Domnul Dumnezeu în Vechiul Testament. Pentru viața noastră este nevoie să încercăm a așeza lucrurile acolo unde le este locul. Să luptăm, să dăm prioritate omului celui dinlăuntru în raport cu omul nostru cel din afară. Să dăm prioritate rugăciunii inimii în raport cu rugăciunea buzelor. Să oferim prioritate Duhului în raport cu litera, forma și cele de suprafață. Suntem chemați să dăm prioritate cuvintelor «învățate de la Duhul Sfânt», cum spune Sfântul Apostol Pavel, în raport cu cuvintele învățate din înțelepciunea omenească. Să dăm întru cele dintâi și întru cele din urmă prioritate cugetării ortodoxe, fundamentată pe Sfânta Scriptură și pe Sfinții Părinți, în raport cu cugetarea cea lumească, după duhul lumii.
Bucurie duhovnicească pentru obștea monahală
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ierodiacon Ignatie Cojocariu, secretarul mănăstirii, a fost hirotonit ieromonah, părintele protosinghel Cleopa Bungeanu a fost hirotesit duhovnic, iar doi cântăreți au primit hirotesia de citeț.
La final, după cuvântul de mulțumire rostit de părintele stareț Nicodim Petre, credincioșii prezenți au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit și au primit o gustare din partea mănăstirii.
Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din iunie 1992 ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să fie cinstiţi toţi sfinţii români, care s-au născut, s-au jertfit și s-au nevoit pe teritoriul țării noastre. Anul acesta, cinstirea sfinților coincide cu Ziua Drapelului Național.
Începuturile acestei mănăstiri îşi au obârşia legată de întemeierea Schitului românesc „Prodromul” din Sfântul Munte Athos în secolul al XIX - lea. În anul 1853, ieroschimonahii Nifon şi Nectarie, după ce au pus bazele întemeierii schitului athonit, au întemeiat la Bucium o mică sihăstrie cu rânduială de obşte după Sfântul Munte, scopul acesteia fiind atât duhovnicesc cât şi misionar filantropic, pentru ajutorarea călugărilor români aflaţi în Athos. Cu mulți ani în urmă, la Bucium exista o frumoasă tradiție închinată Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Aici s-a început pictarea icoanei - aflată acum în Sfântul Munte - la rugămintea părinților Nifon și Nectarie.