Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este un moment de bucurie duhovnicească pentru profesorii și elevii școlilor teologice, fiind considerați patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ telogic din înttreaga lume, în urma Congresului Facultăților de Teologie din Atena din anul 1936. Pentru elevii liceului nostru, dornici de a-și împodobi sufletul cu alese virtuți creștine, Sfinții Trei Ierarhi reprezintă modele de urmat.
Sfinții Trei Ierarhi sunt normativi în viața Bisericii pentru interpretarea Sfintei Scripturi, pentru învățătura de credință ortodoxă și pentru viața liturgică a Bisericii noastre. Prin două căi, Biserica și Școala, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigore Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur au deslușit cu multă pricepere dogmele Bisericii. Fiind piloni de sprijin, scrierile și învățăturile lor au marcat profund teologia creștină, pe care au transpus-o și în viețile lor virtuoase.
La Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț s-au desfășurat activități educaționale și liturgice care să pună în lumină importanța lor pentru viața Bisericii și pentru școlile teologice.
Vineri, 27 ianuarie, s-a desfășurat o Sesiune de referate și comunicări cu titlul „Sfinții Trei Ierarhi stâlpi ai creștinătățiiˮ sub coordonarea pr. prof. Ștefan Oprea. În cadrul acestei sesiuni, elevii clasei a XI-a au evidențiat cele mai importante aspecte ale operei și vieții Sfinților Trei Ierarhi;
Duminică, 29 ianuare, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Gara Veche din Piatra Neamț a fost săvârșită Slujba Vecerniei, unită cu Litia, de un sobor de preoți alături de profesori și elevi ai liceului nostru. Alături de părintele director Bogdan Constantin din sobor au mai făcut parte părintele protopop Valentin Tofan, parohul Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena”, pr. prof. Ștefan Oprea, pr. prof. Ovidiu-Dan Cojan, pr. Nicolae Dăscălescu, pr. Viorel Crușitu și pr. Ciprian Amarinei. În cuvântul de învățătură, părintele Ciprian Amarinei, absolvent al școlii teologice pietrene, a evidențiat că virtutea milosteniei comună Sfinților Trei Ierarhi este scară care ne urcă și ne unește cu Dumnezeu. La finalul slujbei, părintele director Bogdan Constantin a adus mulțumiri tuturor preoților, profesorilor, elevilor și colaboratorilor liceului. Luni, 30 ianuarie, elevii de la liceu vor participa la Sfânta Liturghie.
Putem spune că Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi încheie luna ianuarie ca fiind o lună a binecuvântărilor pentru viața Bisericii și a oamenilor Bisericii care au marcat cel mai mult existența duhovnicească și teologică a ortodoxiei noastre. (Pr. Nicolae Dăscălescu)