Duminică, 16 Septembrie 2018
Tudorel Rusu

Credincioşii din localitatea Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, au găzduit duminica aceasta cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit astăzi în Protopopiatul Darabani. Gazdă a fost Parohia Concești, unde ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, urmată de slujba Sfintei Liturghii.

Biserica Parohiei Concești a fost construită între anii 1999 - 2018, prin râvna și contribuția credincioșilor. Construcția locașului de cult a început în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de părintele Ioan Șușu, continuată și finalizată împreună cu pictura altarului în timpul slujirii părintelui Alin Constantin Aroșoaie. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și cu sfătuirea părintelui Constantin Pînzariu, protoiereu al Protopopiatului Darabani, s-a înzestrat și înfrumusețat biserica cu toate cele necesare pentru buna desfășurare a slujbelor divine. 

„Sfânta Cruce ne arată cine suntem, ce viață trăim și care este direcția pe care trebuie să o urmăm”

Astăzi, încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Concești îl aşteptau de 19 ani.

După ce biserica a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin, a urmat slujba Sfintei Liturghii, pe o scenă special amenajată în curtea locașului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat în cuvântul de învăţătură de ce Biserica acordă atâta importanță cinstirii Sfintei Cruci, atât în viața duhovnicească, cât și în rânduiala cultică: „Iubiți credincioși, am avut Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, am avut sărbătoarea Înălțăriii Sfintei Cruci vinerea trecută și, iată acum, ne aflăm în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. De ce oare atâta insistență adresată nouă spre a ne îndrepta privirea, gândul, inima, cugetul, spre Sfânta Cruce? Răspunsul este următorul: pentru că Sfânta Cruce ne definește; ea ne fundamentează viața, ea ne arată cine suntem, ce viață trăim și care este direcția pe care trebuie să o urmăm. Domnul Hristos în Evanghelia de astăzi spune următorul cuvânt: Cel ce dorește să vină după Mine - adică cel care dorește să fie creștin și se indentifică pe sine cu această identitate de creștin - să se lepede de sine - adică de păcatele sale - să vină și să-Mi urmeze Mie. Apoi Domnul ne amintește cum putem să fim următori ai Lui, și anume prin lepădarea de la noi a tot ceea ce e necurat, necredincios și neadevărat. Apoi a lua crucea și a urma lui Hristos înseamnă  a nu te rușina de identitatea ta de creștin, a nu te rușina să porți cruce, a nu te rușina să te oprești o clipă când treci prin fața unei sfinte biserici, înseamnă a nu te rușina să ai o icoană la tine acasă, la tine la birou sau la tine în mașină, înseamnă a te bucura de această mare demnitate, că ești botezat în Biserica lui Hristos în numele Sfintei Treimi, că ești chemat a mărturisi credința ta prin faptul că ai Sfânta Scriptură drept călăuză pentru viața ta și că încerci să găsești întotdeauna mărturie în Scriptură pentru tot ceea ce faci și gândești”.

După împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele protopop Costică Pînzariu a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar.

Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Alin Constantin Aroșoaie a primit din partea Mitopolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, acesta mărturisind că, prin sfințirea bisericii, credincioșilor din Concești li s-a îndeplinit o veche și arzătoare dorință: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru ziua minunată și ziua binecuvântată de astăzi, în care, prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, iată, ni s-a împlinit un vis început acum 19 ani, atunci când s-a pus piatra de temelie a acestei sfinte biserici, în timpul părintelui Ioan Șușu”. IPS Mitropolit Teofan a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască biserica, oferind distincţie de vrednicie primarului comunei Concești, d-l Costel Nazare, membrilor Consiliului parohial și ai Consiliului local, precum şi tuturor celor care au ajutat în ultimele luni la construcţia locaşului de cult.

La finalul Liturghiei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a vorbit credincioșilor din Concești despre taina familiei creștine și i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la referendumul ce va fi organizat pentru modificarea Constituției.

Credincioșii prezenți la slujba de sfințire a noului locaș de cult și la Sfânta Liturghie au avut și ocazie unică de a se închina în sfântul altar. De asemenea, fiecare dintre ei a primit un dar din partea parohiei.

În după amiaza zilei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba de sfințire a clopotniței de la Capela militară „Sf. M. Mc. Gheorghe și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din Botoșani, unde slujitor este părintele Ștefan Cezar Grădinaru. Vom reveni cu detalii.