Vineri, 10 Noiembrie 2017
Tudorel Rusu

Joi, 9 noiembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfințire a Capelei Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din orașul Târgu Neamț. Capela îi are ca ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi și a ridicată și amenajată în ultimii ani, la inițiativa profesorului Emil Creangă, prin sprijinul conducerii unității și a autorităților locale.

Sfințirea Capelei cu hramul Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din orașul Târgu Neamț a adunat laolaltă elevi, profesori, preoți, autorități locale și județene. Au fost prezenți Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa- primarul orașului Târgu Neamț, inspectorul școlar general Viorel Stan, viceprimarul Vasile Apopei, o parte dintre consilierii locali ai orașului, inspectori școlari.

„Această capelă nu este doar un dar al nostru către Dumnezeu, ci cred că este, în primul rând, un dar al lui Dumnezeu către noi”

La finalul slujbei de sfințire, Părintele Mitropolit Teofan a subliniat faptul că o educație autentică nu poate exista în afara legăturii cu Dumnezeu: „Oamenii care s-au îndreptat spre spre carte, spre învățătură, spre înțelepciune, au reușit să creeze pentru ei înșiși spații de libertate, de frumusețe, de adâncime. Dacă însă această înțelepciune omenească, și cunoaștere, și știință, sunt despărțite de Izvorul lor – Dumenzeu – Cel care le deține pe acestea, omul poate cădea foarte ușor în tristețe și în deznădejde. Dumnezeu este cunoaștere absolută, este Logos, rațiune, este cuvânt și înțelepciune. Cunoașterea este esențială, dar devine cu adevărat izvorâtoare de tot lucrul bun dacă este deschisă și spre Dumnezeu”. „Cred că se bucură din înălțimea cerului Ion Creangă, pentru că a fost om al bisericii și a rămas în cele din urmă foarte atașat valorilor credinței ortodoxe”, a adăugat IPS Părinte Teofan.

De asemenea, directorul Colegiului Tehnic din Târgu Neamţ, prof. Gheorghe Apetrei, a declarat: „Mulțumim Domnului că ne aflăm aici împreună și aducem mulțumire pentru cele întâmplate. Această capelă nu este doar un dar al nostru către Dumnezeu, ci cred că este, în primul rând, un dar al lui Dumnezeu către noi. Dezideratele școlii de a forma oameni buni, drepți, cu iubire față de aproape sunt componente ale credinței noastre ortodoxe. Și dacă școala s-a născut în sânul bisericii, iată-ne, cu ajutorul bunului Dumnezeu și al celor care au dat din prinosul lor pentru construirea acestui lăcaș, iată-ne acum în bisericuța noastră, a celor de la Colegiul Tehnic «Ion Creangă». Mulțumirea noastră este imensă și oricâte cuvinte am spune, nu putem exprima decât bucurie.  Cel mai important lucru, consider eu, e ca sămânța pe care Părintele Mitropolit Teofan în sufletele celor prezenți aici să găsească acel sol fertil și, peste ani, să ne putem revedea aici având roadele lucrului bine făcut”.

La final, toți cei care au ajutat la ridicarea locașului au primit diplome și distincții de vrednicie. Profesorul Emil Creangă, cel care a inițiat demersul pentru construirea capelei, și profesorul director Gheorghe Apetrei

Din partea școlii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a primit ca dar două simboluri ale învățăturii, o carte și un condei, acesta oferind la rândul său mai multe volume din colecțiile Editurii Doxologia pentru biblioteca liceului.

Capela Colegiului Tehnic din Târgu Neamț va servi ca spațiu unde elevii vor putea face orele de religie, precum și loc de reculegere pentru elevi și cadrele didactice.