Luni, 1 Iulie 2024

În după-amiaza zilei de 29 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Slobozia-Voinești din Protopopiatul Iași III, cu prilejul sfințirii de clopote noi.

Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au fost sfințite cele trei clopote noi de 336, 160 și 100 de kilograme.

Ca semn de mulțumire pentru întreaga jertfă depusă în achiziționarea noilor clopote și ridicarea clopotniței, părintele paroh Ioan Șuleapă a fost hirotesit iconom stavrofor. Totodată, părintele mitropolit a oferit distincții de vrednicie celor implicați în proiect.

Parohia Slobozia-Voinești numără 145 de familii de ortodocși, dar există și localnici ai cultului penticostal și ai cultului adventist. În sat există o biserică ortodoxă și un lăcaș de rugăciune al Bisericii Romano-Catolice.

Prima biserică a parohiei a fost ridicată din stuf de către preotul Pomer din Maramureș, în prima parte a secolului al XIX-lea. A doua biserică, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost ridicată în anul 1937 de către părintele Dumitru Miron.

După ample lucrări de restaurare, biserica a fost resfințită pe 25 aprilie 2010 de Înaltpreasfințitul Calinic al Sucevei și Rădăuților, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.