Luni, 2 Iulie 2018

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire - idealul tuturor românilor din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, se împlinește și dezideratul credincioșilor din satul Dancaș, comuna Miroslava, județul Iași - acela de a avea un locaș de rugăciune chiar în localitatea lor.

„Ce pustiu ar fi spațiul dacă nu ar fi punctat cu biserici!”. (Petre Țuțea)

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire - idealul tuturor românilor din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, se împlinește și dezideratul credincioșilor din satul Dancaș, comuna Miroslava, județul Iași - acela de a avea un locaș de rugăciune chiar în localitatea lor.

De asemenea, se apropie și sărbătorirea a 200 de ani - în anul 2020 - de la prima atestare documentară a satului Dancaș, Dancași, respectiv Dăncași, cum îl regăsim în documentele vremii, ca un cătun la marginea moșiilor Corneștilor, Ciurbeștilor și Uricanilor. În anul 1820, satul Dancaș nu avea mai mult de 20 de locuitori. Astăzi are aproximativ 180. Fiind înconjurat de satele Horpaz, Ciurbești, Cornești și Ezăreni, satul Dancaș nu a crescut foarte mult în ultimii 25 de ani: din anul 1992 până în anul 2017 s-au contruit mai puțin de 25 de case noi. Fiind un sat mic, a rămas singurul fără un locaș de cult propriu, sătenii mergând la bisericile satelor din jur: Horpaz, Ciurbești sau Cornești.

Parohia Dancaș a fost înființată, prin Decizie a Permenenței Consiliului eparhial Iași, în anul 2002, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ca urmare a dorinței acestuia de revitalizare a vieții religios-culturale, prin construirea de lăcașuri de cult în fiecare sat din Arhiepiscopia Iașilor.

Până în anul 2002, satul Dancaș a fost filie a parohiei Ciurbești, paroh fiind părintele Romeo Ungureanu. Prin grija acestuia, în anul 1999 s-a sfințit locul pe care este construită biserica, de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Începând cu anul 2002, Parohia Dancaș a fost suplinită de către părintele Adrian Amaziliței de la Parohia Horpaz. Acest lucru s-a datorat și faptului că sătenii din Dancaș, împreună cu cei din Horpaz, în perioada interbelică, au construit, pe dealul dintre cele două sate, o biserică din cărămidă, care să deservească ambele comunități. Această biserică a fost finalizată în anul 1935, fiind construită pe locul uneia mai vechi, din lemn, ce s-a ruinat. Locașul de cult se află în cimitirul satului Horpaz, în care sunt înmormântați și credincioșii din Dancaș, în acest cimitir descoperindu-se pietre de mormânt ce datează de la anul 1814.

Până în prezent, cele două sate - Dancaș și Horpaz - au cimitirul comun și, păstrând o frumoasă tradiție, ”ieșirea la morminte” se face tot în comuniune, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a doua zi de Paști și de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, hramul Parohiei Horpaz. Părintele Adrian Amaziliței a păstorit comunitatea din Dancaș până în anul 2011 când, pe seama Parohiei Dancaș, a fost numit paroh preotul Claudiu Constantin Gheorghiasa.

La preluarea parohiei, aceasta nu avea în proprietate nici un bun mobil sau imobil, terenul pe care s-a contruit biserica aparținând Parohiei Horpaz, care l-a donat Parohiei Dancaș în anul 2012. Din acest an, s-au început demersurile pentru ridicarea bisericii parohiale, construită din lemn, în stil maramureșean, cu influențe moldovenești, beneficiind de susținerea domnului Dan Niță, Primarul Comunei Miroslava și a Consiliului local Miroslava. După obținerea binecuvântării de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și aprobarea proiectului de către Comisia pentru Construcții bisericești (proiect realizat de preotul arhitect Costin Emil, din Baia Mare, jud. Maramureș), s-a început construcția bisericii. Lucrările efective au început în data de 26 septembrie 2013, când s-a turnat temelia bisericii.

Pe parcursul anului 2014, o echipă de meșteri maramureșeni, condusă de domnul Vasile Bârsan din localitatea Bârsana, jud. Maramureș, au construit biserica, până la cornișă, chiar în localitatea Bârsana. Pe 01 iulie 2015, biserica a fost adusă acasă, în Dancaș, unde s-a început asamblarea ei. La finalul lunii octombrie 2015 biserica era deja acoperită. Apoi, au urmat firesc, montarea ferestrelor din lemn stratificat, realizarea finisajelor interioare și exterioare, ignifugarea lemnului cu soluție specială și lac ignifug, realizarea instalației electrice și a celei termice, precum și împodobirea bisericii cu o frumoasă catapeteasmă, sculptată în lemn de stejar de către domnul Marcel Potoroacă din localitatea Bogonos, com. Lețcani, jud. Iași. Icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de către domnul Marius Pavel din Dancaș. 

Locașul de cult va fi sfințit de 2 ierarhi

Tot acest efort de câțiva ani, va fi răsplătit în ziua de duminică, 8 iulie 2018, când Înaltpreafințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și înconjurat de un distins sobor de preoți și diaconi, va sfinți biserica, consacrându-o pentru slujire. Conform tradiției ortodoxe, după slujba de sfințire se va putea trece prin Sfântul Altar, până la oficierea primei Sfinte Liturghii. Totodată, în piciorul Sfintei Mese, se vor așeza părticele din sfinte moaște și Actul de Sfințire, spre veșnică pomenire a ctitorilor, donatorilor și miluitorilor, precum și pomelnice ale credincioșilor. După slujba de sfințire, timp de 40 de zile, se va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind o ocazie pentru credincioși de a pomeni pe cei adormiți sau de a se ruga pentru propriile lor nevoi.

Se cuvine, așadar, în aceste momente de sărbătoare a satului, dar și de încununare a nevoințelor noastre, să fim mulțumitori celor care au făcut posibilă ctitoria aceasta și acest eveniment. În primul rând, se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu, Celui în Treime slăvit, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh,  Care ne-a ales în această lucrare și Care a realizat-o prin oamenii pe care i-a trimis: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, fără a cărui binecuvântare arhierească, toată lucrarea ar fi rămas la stadiul de proiect, domnului primar Dan Niță, care a susținut realizarea proiectului, domnului viceprimar Vasile Bulbașa, domnilor și doamnelor consilieri locali, precum și personalul Primăriei Miroslava, Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliului Județean Iași, care au contribuit la construirea bisericii noastre, prin sprijinul financiar acordat, în condițiile legii, precum și tuturor donatorilor și miluitorilor din țară și străinătate.

Cu nădejdea că nu am uitat pe nimeni căruia se cuvine să îi mulțumim - iar dacă i-am uitat noi, Dumnezeu cu siguranță îi va pomeni întru Împărăția Sa - Îl rugăm pe Hristos Domnul să dăruiască ctitorilor, donatorilor și miluitorilor ctitoriei din Dancaș, cele cerești în locul celor pământești, cele veșnice în locul celor vremelnice, cele nestricăcioase în locul celor stricăcioase (Sf. Vasile cel Mare) și vă invităm să participați duminică, 08 iulie 2018, începând cu ora 08:00, la slujba de sfințire a bisericii din Dancaș. (Preot Claudiu Constantin Gheorghiasa)