În perioada 30 ianuarie - 2 februarie 2022, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Galata din Iași, s-a desfășurat Simpozionul dedicat ,,Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox”.
În anul 1953, la Paris, s-a înființat „Organizația Mondială a Tineretului Ortodox”, iar în anul 1992, ziua de 2 februarie a fost proclamată ca „Zi Internațională a Tineretului Ortodox”. Această zi, sub ocrotirea și binecuvântarea revărsată din praznicul „Întâmpinării Domnului”, capătă semnificații deosebite. Este o chemare puternică adresată tinerilor de a-L urma pe Hristos, care la acest praznic, prunc fiind în Templul din Ierusalim, îi uimea pe înțelepții Templului cu întrebările și răspunsurile Sale. Totodată, El ne dă model de viețuire spunând: „În Casa Tatălui Meu Mi se cade să fiu!”. Tot astfel, și această „Zi a Tineretului Ortodox” trebuie să fie pentru toți tinerii un îndemn spre a-și rostui viața în Casa Părintelui Ceresc, adică în lumină poruncilor și învățăturilor dumnezeiești. Din nefericire, nu se acordă importanța cuvenită acestei zile și astfel se pierde ocazia unui dialog rodnic cu tinerii, dar și cu cei care au misiunea de a-L pune pe Hristos în sufletul lor.
La Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Galata din Iași, am marcat această zi prin mai multe activități, dar și prin organizarea unui Simpozion dedicat „Zilei Mondiale Tineretului Ortodox”, care s-a desfășurat pe durata a patru zile (30 ianuarie-2 februarie 2022) și care a ajuns la cea de-a XV-a ediție. Condițiile pandemiei ne-au impus, din nefericire, ca manifestarea simpozionului să fie online. Însă în tot răul este și un bine : acela că lucrările simpozionului au devenit vizibile tuturor pe internet (pe pagina de Facebook a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” - Galata din Iași și pe canalul YouTube al părintelui Mircea Stoleriu).
Tema de anul acesta a fost „Frumosul, modalitate de a-L sluji Dumnezeu!”. Modul în care ea este formulată cuprinde în sine esența viețuirii creștine.
Am structurat simpozionul în trei secțiuni. Prima secțiune, „Teologie și spiritualitate”, a fost susținută de părinții profesori la Facultatea de Teologie din Iași Viorel Sava, Ioan Teșu, Adrian Dinu, de Răzvan Brudiu de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia și de părintele arhim. Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium. A doua secțiune, „Literatură și filozofie”, a avut ca protagoniști pe scriitorul Lucian Vasiliu și pe profesorii universitari Codrin Cuțitaru, Petru Bejan, Leonte Ivanov și Bogdan Nicolau de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cea de a treia secțiune, „Artă și creație”, a avut ca participanți pe profesorii Valentin Sava, Cristian Ungureanu, Codrina Ioniță și Adrian Stoleriu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Prin participarea acestor remarcabile personalități ale învățământului universitar și ale vieții culturale, simpozionul a devenit o „agoră universitară a înțelepciunii”.
Tema „Frumosul, modalitate de a-L sluji pe Dumnezeu” a fost tratată cu uneltele specifice preocupării fiecărui participant, dar cu toții au rezonat, arătând că izvorul frumosului este Însuși Dumnezeu, accentuând în mod deosebit valoarea spirituală a frumosului, care înseamnă transpunerea în viață cuvântului lui Dumnezeu, idee care a fost foarte luminos exprimată de Părinții Patericului prin cuvintele ,,să facem numai ceea ce lui Dumnezeu îi place!”.
„A fi tânăr și ortodox, deopotrivă, este o mare binecuvântare de la Dumnezeu”
Aș vrea să fac o remarcă: suntem obișnuiți ca un preot să vorbească despre Dumnezeu, și participanții preoți profesori au făcut-o strălucit, dar atunci când personalități de prestigiu ale învățământului universitar și ale vieții culturale din lumea laică arată limpede și convingător că Dumnezeu este Izvorul a tot binele și frumosul și că doar El ne dă certitudinea viețuirii în pace, bună înțelegere și frumusețe, faptul acesta, mai ales în contextul timpului nostru dezorientat și decăzut, capătă o valoare deosebită. De aceea pe toți participanții i-am numit „mărturisitori ai frumosului”!
La simpozion au participat cu multă emoție și sinceritate tinerii și copiii cu poezii și cântece și cu impresionante desene și picturi. Rostul acestui simpozion a fost de a atrage atenția asupra nevoilor spirituale și desigur a celor materiale ale tinerilor, dar în egală măsură și tuturor celor care au menirea de a-L pune pe Hristos în inima și viețuirea tinerilor. Tinerii, audiind vorbitorii din cadrul simpozionului fost întăriți în convingerea că mergând pe această cale a frumosului izvorât din Dumnezeu care le vorbește prin gura părinților și bunicilor, a preoților și a profesorilor din școală, sunt pe calea adevărului și a vieții în Hristos și a împlinirii depline.
Am avut bucuria ca la cea de a XV-a ediție a Simpozionului dedicat „Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox”, organizat în Parohia Adormirea Maicii Domnului, să fie prezent însuși Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, care ne-a trimis un cuvânt de binecuvântare nouă și tuturor tinerilor. Dorind să împărtășesc această bucurie și cititorilor voi reda în încheiere acest cuvânt: Întâlnirea tinerilor ortodocși, la 2 februarie în fiecare an, la sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templul din Ierusalim, este o chemare adresată tinerilor vlăstare ale Bisericii Ortodoxe,să fie conștiente de puterea credinței în care s-au născut, de puterea credinței în care cresc, de puterea credinței în care nădăjduim că vor părăsi această lume pentru veșnicia Împărăției Cerurilor. A fi tânăr și ortodox, deopotrivă, este o mare binecuvântare de la Dumnezeu, pentru că în Biserica Ortodoxă tinerețea, entuziasmul, spontaneitatea, bucuria, curajul sunt la ele acasă. Aceasta este cea minunea cea mare: că poți să fii tânăr și în același timp om atașat Bisericii tale, familiei tale, neamul tău. Rog pe Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care, tineri ortodocși fiind, se regăsesc în această sărbătoare sfântă a Bisericii noastre și prin ei, ca o plămadă care dospește întreaga frământătură, pe toți tinerii creștini ortodocși, iar prin aceștia pe toți tinerii acestei lumi. Tânărul ortodox trăitor într-o lume a veacului XXI are și această menire: să vestească celor din jur cât de bun și cât de dulce este Domnul. Doamne ajută! (Preot Mircea Stoleriu)