Vineri, 11 Mai 2018
Flavius Popa

La sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași s-a desfășurat vineri, 11 mai 2018, ultima zi de prelegeri și discuții susținute de invitații evenimentului în cadrul celei de-a VI-a ediții a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, întâlnire ce a avut ca temă principală „Local și Universal în Ortodoxia românească: Credință-Unitate-Identitate”. La această activitate academică au participat numeroși profesori universitari și studenți, cercetători și istorici, clerici și laici.

Sesiunile desfășurate astăzi în sala Ansamblului Mitropolitan au fost dedicate temelor ce fac referire la rolul și contribuția Bisericii în actul Marii Uniri de la 1918, s-au mai prezentat lucrări ce definesc Ortodoxia în perioada interbelică românească, s-a discutat despre ce a însemnat Ortodoxia în perioada comunistă și cum a fost Biserica dar și făuritorii Marii Uniri afectați de experiența totalitarismului și s-au susținut prelegeri ce au avut ca temă de discuție unitatea ortodoxă în spațiul european. Raportorul acestui eveniment a fost părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Iași, care a prezentat auditoriului concluziile acestui simpozion.

Printre cei care au conferențiat astăzi se numără dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, Adrian Nicolae Petcu, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), lect. dr. Ionuț Butoi, cadru didactic la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Radu Preda – Președinte Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și conferențiar univeristar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, ș.a.

Impresii ale participanților – „Atitudinea adevăratului om de știință este smerenia”

„Simpozionul a avut o organizare ireproșabilă! Mărturisesc că sunt impresionat de la bun început de foarte buna organizare, excelentă, după model Occidental. Lucrurile au fost puse la punct, fiind pregătite încă de anul trecut. Am fost contactați din partea organizatorilor să oferim informații, titluri, rezumate, imagini și fotografii, toate aceste lucruri m-au impresionat profund, în special calitatea celor care au contribuit la acest eveniment. Faptul că sunt prezenți specialiști din domeniile pe care ei le reprezintă, au venit din diferite centre universitare din țară și din afară, li s-au acordat un timp generos în care ei au putut să își expună contribuția” ne-a declarat dr Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca.

„Simpozionul din acest an, aniversar din mai multe de vedere, cel mai important fiind desigur Marea Unire din 1918, ne-a adunat aici la Iași, unde spiritul zboară nestânjenit pe aripi înalte, în care schimbul de idei are loc cu multă vivacitate și în care spiritul de colegialitate, de toleranță unii față de alții, se manifestă plenar. Am fost foarte plăcut impresionat, și sunt convins că ultima zi a confirmat această părere, de înaltul nivel științific al comunicărilor, de pasiunea cu care vorbitorii s-au avântat în cercetările și expunerile lor, și cred că am învățat multe lucruri, cu toții avem câte ceva de învățat, știința nu se oprește niciodată, că învățămintele se pot trage de la cei mai tineri, de la care nu te aștepți, și că atitudinea adevăratului om de știință este smerenia, așa cum ne învață și Biserica, prilej de a ne bucura cu atât mai mult că ne aflăm în acest cadru ecleziastic” ne-a relatat dr. Matei Cazacu, cercetător Centre National de la Recherche Scientifique Paris.

Mai multe detalii cu privire la programul desfășurat dar și informații privind invitații conferențiari puteți afla accesând www.simpozionstaniloae.ro sau urmărind pagina de Facebook a evenimentului www.facebook.com/SimpozionStaniloae. Totodată, pentru a putea urmări întregul eveniment organizat zilele acestea, vă rugăm să accesați înregistrările LIVE de pe paginile de Facebook și YouTube: doxologia.ro