În perioada 4-5 septembrie 2021, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” de la Castelul Miclăușeni a avut loc Simpozionul național „Pelerin prin orașul liturgic”. Activitatea culturală s-a desfășurat în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț.
Evenimentul cultural dedicat istoriei, spiritualității și patrimoniului cultural a avut loc la final săptămânii trecute la Castelul „Sturdza” din cadrul Centrului „Sfântul Ilie” Miclăușeni și s-a desfășurat în colaborare cu Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul de Istorie Roman, Primăria Municipiului Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopoiatul Roman, Fundația „Anton Durcovici” Roman și Asociația Cultural - Științifică „Urbana”. Totodată, cu acest prilej, pe 3 septembrie a avut loc și vernisajul expoziției „Pelerin prin orașul liturgic” la Muzeul de Istorie Roman, fiind prezentat de muzeograful Relu Butnariu.
Lucrările evenimentului de la Miclăușeni au avut loc sâmbătă, 4 septembrie, la Castelul Miclăușeni, și au cuprins trei secțiuni: Istorie-Religie, Patrimonu-Restaurare-Conservare și Muzică Sacră.
La deschiderea simpozionului a luat cuvântul și maica Parascheva Călmățuianu, coordonatoarea Centrului Social-cultural Miclăușeni, care le-a urat invitaților bun venit la Castelul „Sturdza” și le-a prezentat câteva din proiecte de viitor pe care centrul le are în curs de desfășurare.
Această activitate culturală urmărește evoluția în timp a fenomenului religios în spațiul românesc, în special în mediul urban, impactul asupra concepțiilor de viață, a traiului cotidian al indivizilor și comunităților, dimensiunea antropologică fiind regăsită inclusiv în creațiile materiale, obiecte de cult sau edificii religioase.