Miercuri, 9 Mai 2018
Flavius Popa

În perioada 7-8 mai 2018, la Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc cea de-a X-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Studia Theologica Doctoralia”. Întâlnirea este organizată de Școala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Karl Franzens” din Graz (Austria) și cu Institutul Teologic „Sf. Ioan Damaschin” al Universității din Balamand (Liban).

Scopul manifestării este de a evidenţia cercetările actuale și constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice. Mai multe detalii dar și reflecții cu privire la această întâlnire ne-a oferit părintele prof. univ. dr. Viorel Sava, cadru didactic al Facultății de Teologie din Iași și organizator al acestui simpozion: „Acest eveniment se definește ca o activitate matură în momentul de față. Este un eveniment binecunoscut, participanții știu care sunt cerințele și care sunt finalitățile acestei întâlniri. M-am bucurat să descopăr o frumoasă comunicare și un dialog constructiv între doctoranzii noștri. Dialogul acesta științific, la care au participat de-a lungul anilor tinerii doctoranzi, a fost unul al păcii, al bunei comunități și al frumoasei comuniuni, un dialog constructiv în adevăratul sens al cuvântului. Vreau să menționez faptul că tinerii doctoranzi au legat prietenii, s-au ajutat unii pe alții, au schimbat bibliografie, au început să se întâlnească, să participe la evenimentele de familie, așa încât Simpozionul „Doctoralia” se mișcă între aceste două limite: între a fi o activitate științifică internațională, în adevăratul sens al cuvântului, și între a lega frumoase prietenii între participanții care au participat de-a lungul anilor”.

Totodată, părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie ieșene a subliniat câteva impresii cu privire la această manifestare: „A împlini 10 ani de activitate este o performanță. Aceasta înseamnă perseverență, înseamnă în același timp creștere din partea membrilor și organizatorilor ei, dar și din partea celor din afară așteptare, dar mai cu seamă faptul că îi adună pe studenții doctoranzi din cadrul facultății noastre și din cadrul altor facultăți, ceea ce este foarte important”.

Comunicările studenţilor doctoranzi au fost prezentate atât la Muzeul Mitropolitan cât și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Lucrările care se vor remarca prin valoarea lor ştiinţifică şi vor avea avizul conducătorilor de doctorat, sub îndrumarea cărora se află, vor fi publicate de către organizatori, în cel de-al X-lea volum al seriei Studia Theologica Doctoralia.