Sâmbătă seara, 9 septembrie, cu prilejul hramului bisericii din Pîrcovaci, Protopopiatul Hârlău, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia.
Credincioșii din Pîrcovaci, dar și cei din împrejurimi au participat sâmbătă seară la slujba Vecerniei unită cu litia, oficiată în cinstea Sfintei Împărătesei Pulheria, de către PS Nichifor Botoșăneanul.
La sfârșitul slujbei, Preasfinția sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța pe care a avut-o Sfânta Pulheria la Sinoadele 3 și 4 Ecumenice:
Sfânta Împărăteasă Pulheria este o sfântă cu o viață deosebit de frumoasă. Privind la viața ei, înțelegem că ea devine semn pentru noi de biruință a adevărului asupra minciunii, de biruință a luminii asupra întunericului, de biruință a puterii lui Dumnezeu în trup neputincios. Sinodul 3 și 4 Ecumenic aveau să fie invocate și întărite prin putere dumnezeiască printr-o femeie, prin împărăteasa Pulheria, cea care a lucrat statornic pentru Dumnezeu. Pentru aceasta, ziua ei de cinstire este pentru noi zi de bucurie, este zi în care avem încredințarea că, în orice timp, Dumnezeu are aleșii Lui.
Scurt istoric
Biserica închinată Sfintei Pulheria fost construită între anii 1834-1837 de către Pulheria Ghica, proprietară a moșiei Maxut. Curtea bisericii a servit, pe vremuri, de cimitir parohial. Până în anul 1937 a funcţionat ca filie a Parohiei Maxut. Din 1937 se înființează Parohia „Sfânta Împărăteasă Pulheria” Pîrcovaci cu primul preot paroh Ioan Axinte. Biserica păstrează, în ansamblul ei, stilul arhitectonic bizantin. Planul general, interior şi exterior, este în formă de cruce. Zidurile sunt din piatră (ajungând chiar până la 2,20 m.), bolțile din cărămidă şi este acoperită cu tablă.