În data de 8 martie 2023 s-a desfășurat evenimentul „Slujbă de pomenire pentru toate mamele trecute la Domnul”, organizat de către Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Asistență Socială, aflat la prima ediție.
Evenimentul a avut loc la Biserica „Sfânta Mahramă și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași. Printre părinții slujitori s-au aflat și Pr. lect. univ. dr. Liviu Petcu, Pr. Gheorghe Mihăilă și Pr. Laurențiu Lungu. Cântările psaltice au fost oferite de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Specializarea Asistență Socială.
Evenimentul a fost dintr-un început unul omagial, dorința care a stat în spatele inițiativei fiind aceea de a întări comuniunea dintre cei vii și cei adormiți, căci de 8 martie, când femeile, doamnele și domnișoarele sunt cele cinstite, se cădea să ne aducem aminte și de cele care s-au jertfit pentru ca noi să ajungem unde suntem acum, să ne aducem aminte de mamele noastre, ale fiecăruia dintre noi și ale aproapelui nostru, mame care acolo de Sus ne veghează și se roagă pentru noi, rugăciunea lor fiind asemenea unei adieri ușoare de vânt, care alină și se jertfește într-o smerită tăcere, o tăcere a Iubirii, nu a mândriei. Cum ele de sus se roagă pentru noi, datori eram și noi ca în această zi de cinstire a femeii și mamei să ne rugăm pentru ele.
Atmosfera care din timpul evenimentului a fost una de rugăciune sinceră și duioasă, asemenea unei „arderi de tot” care se înalță la Tronul Dumnezeirii, căci glasurile tuturor deopotrivă, preoți, cântăreți și credincioși s-au reunit într-un unic și simplu glas: glasul iubirii și al dorului, un dor izvorât, mistuit și domolit, simultan, de iubire.
La finalul slujbei, părintele profesor Liviu Petcu a ținut un frumos cuvânt omagial care a pecetluit emoția momentului și a intensificat sentimentul dorului de mamă.
Aceste simțăminte sunt amintite și de mărturiile câtorva dintre studentele implicate la eveniment: „Activitatea pe care am săvârșit-o astăzi, cu ajutorul colegilor studenți și cu sprijinul maicii profesor spre aducerea unui omagiu sufletelor mamelor ce s-au ridicat la ceruri a fost un mod unic și specific facultății în cadrul căreia studiem. Nu am fi putut găsi o altă cale mai bună de a sărbători această zi importantă, de 8 martie. A fost o atmosferă de-a dreptul minunată, pură, plină de zâmbete și energie pozitivă. Sper să mai avem ocazia de a ne uni în asemenea activități ce ne aduc liniște sufletească și împlinire și să fim la fel de uniți ca și astăzi, mereu.”, a declarat Teodora Ciobanu, studentă în anul II, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Secția de Asistență Socială.
„Activitatea de astăzi demonstrează încă o dată faptul că prin credință păstrăm legătura cu cei trecuți la Domnul și, totodată, păstrăm legătura prin rugăciune și prin pomenirea lor, cu nădejdea că această despărțire nu este una veșnică, ci una vremelnică și că acum au parte de tot ce e mai bun și de o fericire veșnică, dorind să împartă cu noi această bucurie.”, a adăugat Alina Toia, studentă în anul II, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Secția de Asistență Socială.
„Avem nădejde că Dumnezeu a primit rugăciunea noastră și avem și credința că mamele trăiesc veșnic, iar bucuria să ne fie deplină pentru dragostea celor ce s-au rugat împreună cu noi!” a spus maica Modesta Steclaru, studentă în anul II, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Secția de Asistență Socială.
„Ne-am dorit ca acest eveniment să unească în rugăciune și comuniune atât studenți și absolvenți cât și beneficiari ai serviciilor sociale pentru a aduce un omagiu tuturor mamelor trecute la Domnul, mai ales că sunt unele mame de care nu se mai îngrijește nimeni să le aprindă o lumânare. Cred cu tărie că prin slujbele de pomenire ținem vii amintirile celor plecați dintre noi. Avem nădejde că prin acestea Dumnezeu se va milostivi și va rândui ca cei plecați să se odihnească în pace. Maica Domnului să fie mijlocitoare mamelor care au plecat la Domnul!”, a declarat Remus Petrică Fandarac, Vicepreședinte Asociație SATOAS.
În final maica Polixenia Nistor, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a transmis celor implicați în realizarea acestei activități un scurt mesaj: „Apreciez și susțin activitățile social-filantropice ale studenților și le mulțumesc că s-au implicat pentru o astfel de activitate ce realizează o punte între mamele de acum și de aici și cele trecute în veșnicie. Studenții au arătat respectul și considerația față de mamele trecute la Domnul, mame care de-a lungul timpului au insuflat valori morale, creștine și familiale. Îi încurajez și le recomand tuturor studenților să se implice în continuare în astfel de proiecte și îi îndemn să pună ceva din sufletul lor în fiecare activitate social-filantropică.”
Aducem alese mulțumiri Bisericii „Sfânta Mahramă și Sfinții Martiri Brâncoveni” reprezentată prin părintele paroh Neculai Dorneanu, Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, reprezentată prin maica lect. univ. dr. Polixenia Nistor, părinților slujitori, studenților și absolvenților implicați, partenerilor noștri care ne-au fost alături: membrii Asociației Afect, membrii Asociației Pro Roma și beneficiarilor Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași și nu în ultimul rând partenerilor media care au susținut derularea acestui eveniment, televiziunii Iași TV Life.
Dacă doriți să susțineți activitățile și campaniile noastre o puteți face donând în contul Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Asistență Socială: R093 BACX 0000 0019 8981 6000 - (UniCredit Bank - sucursala Iași).
Pentru mai multe detalii puteți apela la:
Doamna Asistent Social Ionela Brînză-Abunei - Președinte Asociație: 0753 597 177
Domnul Remus Petrică Fandarac – Vicepreședinte Asociație: 0758 130 533
(Magdalena Lazanu, studentă în anul II, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași)