În primele trei zile ale Postului Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a aflat la Mănăstirea Sihla din județul Neamț. Ierarhul a oficiat, împreună cu părinții așezământului monahal, slujba Canonului celui Mare și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.
Obștea mănăstirii nemțene, pusă sub ocrotirea Sfintei Teodora de la Sihla, s-a bucurat în această perioadă de slujbele arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Episcop vicar Nichifor Botoșăneanul. Ierarhul a oficiat în primele zile din Postul Mare slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit părți din Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
La finalul Pavecerniței din seara zilei de marți, 16 martie, Părintele Episcop Nichifor Botoșăneanul a afirmat în cadrul cuvântului de învățătură că trândăvia ne abate de la întâlnirea cu Dumnezeu: „Canonul de astăzi (marți n.red.) ne îndeamnă să cercetăm adâncul nostru și să fim atenți la sufletul nostru. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, cea care încheie fiecare slujbă din perioada Postului Mare, începe cu rugămintea ca Domnul să ne izbăvească de «duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert». Sfântul Ammonas spune în Pateric că trândăvia împlinește ceea ce de multe ori nici diavolii nu reușesc, anume de a scoate de la început pe ostenitori din luptă. Trândăvia este o delăsare, o delăsare înainte ca omul să priceapă căile lui Dumnezeu. Prin grija de multe suntem tentați să credem îngrijorarea pentru cele materiale. Curiozitatea pentru cele deșarte, curiozitate care se naște și ea dintr-o trândăvie duhovnicească, este atunci când omul nu mai este atent la el însuși, când nu se judecă pe el, ci pe alții. Aceste curiozități niciodată nu vor sătura sufletul, ba mai mult, îl vor risipi și îl vor fărâmița, atrăgându-i atenția de la cele esențiale. Esențială pentru noi este întâlnirea cu Dumnezeu pe care începem, din această viață, să o alegem și să lucrăm împreună cu El”.
„Pornim cu gândul spre o continuare a lucrării de pocăință”
Miercuri după-amiază, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a săvârșit, împreună cu părinții Mănăstirii Sihla, prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințire din acest post. A fost și prima Liturghie a Darurilor săvârșită de PS Părinte Nichifor în calitate de arhiereu. Această slujbă, specifică Postului Sfintelor Paști, este unită cu Vecernia şi se săvârşeşte de obicei seara, după o ajunare completă a preoţilor şi credincioşilor.
La final, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre această Sfântă Liturghie specifică Postului Mare: „Noi suntem chemați, ca precum pustnicii odinioară, ca precum călugării nevoitori odinioară, să ne împărtășim cu Sfintele Taine, dar nu în același cadru festiv ca duminica. În aceste zile ale săvârșirii Liturghiei Darurilor înainte sfințite, pornim cu gândul spre o continuare a lucrării de pocăință”.
Ca semn de mulțumire pentru binecuvântarea oferită așezământului monahal, părintele stareț Pahomie Catană i-a oferit Preasfințitului Părinte Episcop o icoană cu ocrotitoarea mănăstirii, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
Miercuri după-amiază s-au încheiat primele trei zile de ajunare din Postul Mare. Practica ajunării la începutul Postului Sfintelor Paști se obișnuiește a se ține, de regulă, în mănăstiri.
Mănăstirea Sihla, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a fost ctitorită de familia Cantacuzino în anul 1741. Prima menționare scrisă că la Sihla există sihăstrie datează din anul 1326. Actuala înfățișare a sfântului lăcaș este din anul 1813, atunci când arhimandritul Benedict, starețul mănăstirilor Neamț și Secu, o reînnoiește. Obștea așezământului monahal este formată din 29 de viețuitori.