Biserica „Sfânta Parascheva” din spatele Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi îşi serbează hramul astăzi, 14 octombrie. Aseară, PS Părinte Damaschin, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Slujba Vecerniei unită cu Litia.
Slujba s-a bucurat de prezenţa numeroşilor invitaţi din mediul academic, care sunt aproape de biserica Sfintei Parascheva în toate activităţile de peste an.
În cadrul slujbei, PS Părinte Damaschin a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sfințenie ca stare duhovnicească la care suntem chemați cu toții:
Unul dintre mijloacele, modurile sau chipurile prin care noi vedem că Dumnezeu este smerit este că Dumnezeu nu-Și ține sfințenia doar pentru El. Mai întâi, Dumnezeu-Tatăl a dăruit ființa Lui Fiului și Duhului Sfânt. Nu a ținut-o doar pentru El. Și acum, Dumnezeu Cel întru tot Sfânt și Izvorul sfințeniei cheamă pe toată lumea să fie sfânt: «Fiți, dar, voi sfinți precum Tatăl vostru Cel din Cer Sfânt este!». Dacă s-ar putea, dar e cu neputință, dar dacă s-ar putea, Dumnezeu ar vrea ca noi toți să fim așa ca El.
Zice prorocul David: «Voi dumnezei sunteți și fii ai Celui Preaînalt». Ne-a făcut fii ai Săi, ne-a dat puterea de a ne face dumnezei după Har. Și sfințenia pe care o are Sfânta Maică Parascheva și toți sfinții este semnul că Dumnezeu, încă o dată, se pogoară, se deșartă, se lasă pe sine și dă cinste altuia.
Părintele paroh Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a prezentat câteva detalii despre viața de sfințenie a Cuvioasei Parascheva, apoi a mulţumit PS Damaschin pentru că a fost prezent la prima slujbă dedicată hramului Bisericii „Sfânta Parascheva” din Iaşi:
Dăm slavă Domnului pentru această zi binecuvântată, care prin slujba pe care am săvârșit-o, marchează începutul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulțumirea noastră este cu atât mai mare cu cât, în ultimii doi ani, după cum știți, n-am putut să o cinstim după cuviință și după tradiție. Tocmai de aceea aducem slavă Domnului și Sfintei Parascheva că ne-au ajutat să revenim la vechea și frumoasa tradiție de a o cinsti în biserica noastră, în Catedrala noastră, în orașul nostru și în toată lumea în care este căutată, rugată și unde revarsă izvor de binecuvântare și de binefacere. Este al 381-lea an de când Sfânta Parascheva ocrotește orașul, devenind – așa cum o numește Acatistul - „luminătoarea casnică a Moldovei”. Mulțumim Preasfințitului Părinte Episcop pentru faptul că, și în acest an a poposit în biserica noastră – evident, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan.
La final, părintele Ion Vicovan i-a oferit PS Părinte Damaschin câteva cărți, în semn de recunoștință pentru împreună-slujirea din ajunul hramului.