Luni, 3 Septembrie 2018

În data de 2 septembrie 2018, în Duminica a XIV-a după Rusalii (a Nunţii fiului de împărat), Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” - Negostina, comuna Bălcăuţi, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava.

Din soborul co-slujitor cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a făcut parte diaconul Bogdan Hrişcă, inspector şcolar pentru religie în cadrul ISJ Suceava, părintele paroh Daniel Petraşuc, precum și slujitori ai sfintelor altare din localitățile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date în limba română şi în limba ucraineană de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Damaschin a spus: „S-au citit astăzi la Sfânta Liturghie câteva rânduri din Sfânta Evanghelie după Matei, în care s-a spus că un împărat a făcut o nuntă mare. Printre cei care au ajuns la nuntă, a intrat și cineva fără haină de nuntă; a venit ca şi când ar fi pe ogor, ca şi cum s-ar întoarce de la lucru; cu hainele acelea s-a dus la nuntă. Dumneavoastră, dacă aţi fi mire şi mireasă, dumneavoastră dacă aţi fi socri mari sau socri mici şi aţi vedea vă vine un astfel de nuntaş, v-ați simți bine? V-ar plăcea să aveţi la nuntă oameni aşa murdari? Cu siguranță nu v-ați simţi bine. Şi a venit împăratul şi a zis: «Prietene, dar cum ai intrat tu aşa la nuntă?» Respectivul a tăcut, n-a spus nimic şi atunci împăratul a zis slujitorilor celor care erau acolo: «Scoateţi-l afară că nu-i vrednic să stea la nunta fiului meu». Fraţilor şi surorilor, cuvintele acestea au un sens mai adânc decât la prima vedere: cu nunta, cu nuntaşul, cu socrul mare şi aşa mai departe cu haina frumoasă de nuntă. Care-i înţelesul mai adânc? Iubiţi credincioşi! L-am numit pe Dumnezeu că este «Othce nash», adică «Tatăl nostru», și acest Tată al nostru este un Împărat. El face nunta, iar noi suntem cei chemaţi la nuntă; toţi suntem chemaţi, dar se aleg mai puţini. Mulţi chemaţi, puţini aleşi, dar nu-i alege Dumnezeu, oamenii se aleg singuri. Aşa cum acest om a venit cu haină necorespunzătoare și a fost dus afară; el singur şi-a ales ieşirea, căci dacă ar fi venit ca alţii îmbrăcat frumos cum se vine la nuntă, ar fi rămas. Haina aceasta de nuntă este haina sufletului nostru, asta vreau să înțelegeți”.

La finalul cuvântului, ierahul a adresat credincioșilor din Negostina câteva îndemnuri: „Mă rog lui Dumnezeu să vă binecuvânteze! E prima dată când aud o slujbă în două limbi, o slujbă bilingvă. Eu nu prea ştiu limba aceasta, dar l-am rugat pe părintele să mă înveţe să zic şi eu ceva ca o binecuvântare: «Nai vas Boh blahoslolovet!». Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dumneavoastră, familiile dumneavoastră, pe copiii dumneavoastră, Să vă binecuvânteze lucrarea cea cinstită şi frumoasă pe care o faceţi, să vă dăruiască zile senine în pace şi tihnă. Să iubiţi biserica, să fiţi prezenţi în ea la sfintele slujbe şi să mai cântaţi tot aşa cântarea aceasta «Tatăl nostru», care mie mi-a plăcut mult şi, când vom trece din lumea aceasta, să-L vedem şi să-L simţim pe Dumnezeu aşa cum L-am cântat o viaţă întreagă, adică ca «Othce nash». Aşa să ne-ajute Dumnezeu. Amin!”.

După ce copiii au primit Sfânta Împărtăşanie, iar credincioşii au primit anaforă şi au fost miruiţi, a fost săvârşită slujba de sfinţire a unei clădiri noi în care au fost amenajate un praznicar şi o cameră mortuară.

Biserica din Negostina a fost construită în anul 1881 de către baronul Dominik Kapri. (Constantin Agafiţei)