Sâmbătă, 6 Iulie 2024
Mihail Vrăjitoru

La Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Orţăşti, comuna Drăgănești, Protopopiatul Târgu Neamț, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul a sfinţit pictura bisericii, turnul-clopotniță și un monument închinat eroilor care a fost amenajat în cadrul complexului parohial. După săvârşirea Sfintei Liturghii, a avut loc şi un ceremonial în care au fost pomeniţi eroii români căzuţi la datorie pentru apărarea patriei.

Credincioșii din Orțăști, precum și cei din localitățile alăturate, dar și militari ai Batalionului 634 Infanterie Piatra Neamţ au participat în această dimineață la slujbele săvârșite la biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din localitate. În mijlocul comunității s-a aflat și PS Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a sfințit pictura bisericii și turnul-clopotniță.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ierarh, împreună cu soborul slujitor pe o scena special amenajată în apropierea bisericii.

Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la lucrările de reînnoire a sfântului locaș, părintele Cristinel Teșu a primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar celor care s-au implicat în lucrările de înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie.

După Sfânta Liturghie a fost sfințit un monument închinat eroilor neamului. La acest moment au fost rostite discursuri de către PS Nichifor Botoșăneanul, reprezentanți ai autorităților locale și de către conducerea Batalionului 634 Infanterie Piatra Neamţ. Totodată, a fost organizată și o paradă a militarilor din cadrul aceluiași Batalion, eveniment unic în viața acestei parohii.