Luni, 13 Mai 2024
Mihail Vrăjitoru

Sâmbătă, 11 mai, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia Albești din județul Botoșani. Cu această ocazie, ierarhul a sfințit troița amenajată de comunitatea parohială. După-amiază, Preasfinția Sa a sfințit noua casă socială ridicată în Parohia Todireni tot din județul Botoșani.

Sâmbăta trecută, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul s-a aflat în mijlocul comunității botoșănene din Parohia Albești. Aici ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nichifor a adresat celor prezenți un cuvânt cu folos duhovnicesc referitor la însemnătatea Sfintei Cruci:

După Sfânta Liturghie, care este slujba de mulţumire, iată, ne stă înainte sfințirea unei troițe ce s-a înălțat aici, în curtea bisericii. Cinstirea crucii este pomenită atât în Săptămâna patimilor, cât și în Săptămâna Învierii: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase Dumnezeule, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”. Crucea care era semnul biruinței răului, în sensul că aceia care săvârșeau răul erau pironiți pe cruce, a devenit prin Învierea lui Hristos semnul biruinței de către Domnul. Prin cinstirea Crucii Îl cinstim pe Domnul Hristos Care a luat asupra Sa durerea și boala și moartea noastră. Și atunci când totul părea a fi biruit de către duhul de răutate al acestei lumi, atunci Dumnezeu a vădit puterea cea necuprinsă a iubirii Sale și puterea adevărului pe care nicio umbră a răutății nu o poate birui. De aceea, în fața Crucii ne închinăm și o cinstim pentru că pe Cruce și în Cruce noi vedem jertfa Domnului.

După slujbă, soborul slujitor a mers în curtea parohiei unde Preasfințitul Părinte Nichifor a sfințit noua troiță amenajată cu efortul financiar al unor fii ai satului, Gheorghe și Ovidiu Gavrilescu.

Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul Nichifor a poposit și în mijlocul comunității din Todireni. Aici ierarhul a săvârșit sfințirea casei sociale amenajată de comunitate.

Este o zi de sărbătoare pentru că împlinirea unor lucrări încununate cu sfințirea acestora rămân o pagină în istoria unei parohii. Și rămâne o pagină de sărbătoare, o pagină care ne unește împreună, cei ce le-am gândit, cei ce am trudit, dar și cei ce ne bucurăm de ele, pentru că toate acestea sunt în slujba oamenilor, în slujba credincioșilor, așa cum am citit și în rugăciune, spre bucurie adusă lui Dumnezeu și oamenilor. De aceea, această lucrare ne unește în gând bun de rugăciune de cinstire adus lui Dumnezeu și oamenilor care au făcut posibile aceste lucrări. În jurul bisericii ne adunăm în când de slăvire și de cinstire, ne adunăm împreună și preoți și credincioși.

La finalul slujbei, preotul paroh Dinu Asaftei a primit rangul de iconom stavrofor.

Casa socială, atât de necesară locuitorilor comunei Todireni, are o suprafață de 278 de mp și cuprinde capela mortuară, sala de mese, bucătăria, spații anexe și o încăpere pentru activitățile parohiale. Din anul 2024, prin jertfa și strădania enoriașilor parohiei, a fost construit un altar de vară spre a fi de folos la săvârșirea sfintelor slujbe. Lucrările au început în anul 2023, cu implicarea credincioșilor și cu osteneala preotului Dinu Asaftei.