Luni, 31 Decembrie 2018
Tudorel Rusu

În frumoasa şi pitoreasca Bucovină, bisericile au fost neîncăpătoare în ziua sărbătorii Naşterii Domnului. Numeroși credincioși au fost prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, unde Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie, precum și la la Catedrala cu hramurile „Naşterea Domnului” şi „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din municipiul Suceava, unde a slujit Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În ziua Naşterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Atmosfera înălțătoare de sărbătoare a fost dată și de soborul impresionant de preoți și  diaconi, precum și de foarte mulți credincioși suceveni veniți din tot orașul că să participe la serviciul divin și să se bucure de cuvântul de învățătură al ierarhului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii „Sfântul Ioan”. Colindele interpretate care au împodobit Sfânta Liturghie au fost cântate la unison de toți cei prezenți.

În a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, IPS Arhiepiscop Pimen a slujit Sfânta Liturghie tot la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

În ziua a treia de Crăciun, de sărbătoarea Sfântului Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan,  IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul Căminului de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava”. Slujba arhierească a reprezentat un prilej de apropiere între credincioșii din  Suceava și persoanele asistate din cămin. Răspunsurile de la strană au fost date de corul paraclisului. La final, toți închinătorii au ascultat cuvântul de învățătură al ierarhului  și s-au miruit  alături de obștea de măicuțe a așezământului.

La final, IPS Părinte Pimen a vizitat fiecare bătrân imobilizat la pat, care nu a putut lua parte la Sfânta Liturghie.

Înființat acum 22 ani, cu binecuvântarea și directa implicare a IPS Părinte Pimen, Căminul de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” ființează avându-l ca ocrotitor, după cum o rată și numele, pe Sfântul Ioan. Personalul care deservește așezământul de caritate este format din maici, iar administrator este Maria Schipor. Obștea monahiilor se ocupă nu numai de îngrijirea și supravegherea persoanelor vârstnice, ci și de gospodăria  aflată în dotarea căminului. Cele 25 de persoane asistate se bucură și de o atentă îngrijire medicală, împlinită atât de persoane de specialitate din cinul monahal cât și de medici care le vizitează periodic.

Liturghie arhierească, hirotonie și daruri pentru copii, la Mănăstirea Sihăstria Putnei 

În ziua Naşterii Domnului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie la la Catedrala cu hramurile „Naşterea Domnului” şi „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din municipiul Suceava. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată  în interiorul bisericii mari, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohial al catedralei, dirijat de Ştefania Amos. La finalul slujbei, Comitetul parohial al Catedralei a pregătit pentru invitaţi o agapă.

Catedrala „Naşterea Domnului“ din Suceava este a doua ca mărime după Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. Are două hramuri: Naşterea Domnului şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Până în momentul târnosirii, a cunoscut 25 de ani de şantier, lucrările nefiind încă finalizate. Construirea Catedralei sucevene a fost iniţiată în 1990 de un grup de credincioşi care au înfiinţat „Societatea credincioşilor ortodocşi din Bucovina“, condusă de pr. George Mihoc. Lucrările propriu-zise au demarat în 1991, după planul întocmit de arh. Constantin Gorcea. În 1998 au venit ca slujitori ai Sfântului Altar fraţii Argatu şi au preluat din mers lucrările, pe un plan refăcut de arh.  Doru Ghiocel Olaş. Pe toată perioada de un sfert de secol de şantier, s-a slujit zilnic Sfânta Liturghie într-o capelă ridicată alături de Catedrală. Lucrările vor continua atât la exterior, cu amenajări speciale, cât şi la interior, unde se vor axa pe finalizarea iconostasului şi începerea picturii care va acoperi 15.000 m pătraţi. Actualul paroh al Catedralei „Naşterea Domnului“ este părintele Petru Argatu.

În a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea sa de metanie - Sihăstria Putnei. La slujba arhierească oficiată în biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii" şi „Sfântul Serafim de Sarov” au participat sute de credincioși, iar conform unei frumoase tradiții, la inițiativa părintelui stareț Nectarie Clinci și cu ajutorul unor binefăcători, Moș Crăciun a împărțit la final daruri copiilor prezenți, fiind pregătite în acest sens 800 de cadouri. Ziua a avut o însemnătate și o bucurie deosebită și pentru obștea monahală, monahul Maxim Drăguț fiind hirotonit întru ierodiacon.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat: „Ieslea este cel mai curat loc dintr-un grajd pentru că dacă nu ar fi curat, animalul nu ar mânca de acolo. De aceea S-a născut Domnul Hristos în iesle, în acel loc neatins de prihana și de întunecarea lumii decăzute. A existat totodată o femeie, o fecioară, un om care nu s-a lepădat de Dumnezeu și în care nu a lucrat fărădelegea - Fecioara Maria - și din Ea S-a întrupat Domnul Hristos. Care este lecția din această zi? Domnul are nevoie de ceva pentru a vindeca lumea, pentru a tămădui lumea, pentru a-l ridica pe om, pentru a-l mântui. Pentru toate acestea, Domnul are nevoie de ceva neîntinat de care să se lege. Și avem multe exemple în Sfânta Scriptură în care vedem, pe de o parte, imposibilitatea ca Dumnezeu să lucreze dacă omul nu-i dă ceva, iar pe de altă parte, că dacă nu găsește ceea ce El caută, Dumnezeu se dovedește a fi, cu ghilimelele de rigoare, neputincios. Există o expresie, mai ales în Vechiul Legământ - «rămășița lui Israel». Israel s-a lepădat, dar a rămas ceva, o rămășiță, ceva puțin, și de acolo Dumnezeu a putut să regenereze întreg poporul lui Dumnezeu”.

Concertul de colinde „La poartă la Ștefan Vodă”, în An Centenar la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna, în a treia zi de Crăciun, de sărbătoarea Sfântului Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie a fost slujită de PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, alături de clerici din România, Basarabia și nordul Bucovinei.

După Sfânta Liturghie, a avut loc tradiționalul concert de colinde „La poartă la Ștefan Vodă”.

În Anul Centenar, concertul a fost dedicat Făuritorilor Marii Uniri și generațiilor viitoare de români. Au participat mai multe coruri din zonă: Grupul vocal instrumental „Fiii Putnei” al Școlii „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, Grupul vocal studențesc „Irini”, Grupul „Cununa Vicovului” al Școlii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Corul Parohiei „Sfântul Gheorghe” - Laura, Vicovu de Sus și Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Alături de aceștia, două momente de suflet au fost oferite de cunoscutul interpret de muzică populară Ilie Caraș, născut în nordul Bucovinei, la Ropcea, și soții Gheorghe și Ionelia Onesemniuc, profesori din Milișăuți, împreună cu cei patru copii ai lor. Invitații speciali ai acestei ediții au fost membrii grupului „Mărgăritare basarabene”, din Corjova, un sat pe malul  Nistrului. Primarul satului, Gheorghe Ojog, a rostit câteva cuvinte de suflet după recital, spunând că „unirea trebuie să o facem noi, oamenii de rând”.

La sfârșitul concertului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a spus că „mă rog lui Dumnezeu să se împlinească toate urările acestor minunați copii și tineri”. (Ierom. Anania Vatamanu - Mănăstirea Putna)