Miercuri, 5 Iulie 2023

Luni, 3 iulie, la Sala Sinaxar a muzeului Mitropolitan, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române Iași a organizat conferința „Sfântul Ștefan cel Mare – portret de voievod: suferință și biruință”.

Prelegerea a fost susținută de arhimandritul Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, starețul Mănăstirii Bucium și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru activitățile SOFR. 

Părintele Nicodim a evocat personalitatea Sfântului Ștefan cel Mare, a purtat ascultătorii într-o bogată incursiune istorică, împletind activitatea amplă a voievodului cu misiunea duhovnicească pe care a împlinit-o. 

Alături de domnitori precum Neagoe Basarab, Alexandru Lăpușneanu, Constantin Brâncoveanu, Sfântul Ștefan cel Mare a avut o contribuție memorabilă pentru istoria Moldovei, mai ales prin stilul ștefanian pe care îl întâlnim la bisericile și mănăstirile ctitorite de el, victoriile în luptele cu turcii, care l-au făcut cunoscut în toată lumea creștină, dar mai ales dragostea de Dumnezeu, de neam, de țară și de credința strămoșească.

Părintele Nicodim a prezentat arborele genealogic al lui Ștefan cel Mare, a scos în evidență activitatea prolifică de diplomat pe care voievodul Moldovei a desfășurat-o, rămânând astfel un punct de referință în contextul istoric.

Un moment inedit al serii a fost lectura scrisorii lui Ștefan cel Mare, redactată în urma războiului din 25 ianuarie 1475, după victoria de la Vaslui, către principii creștini: Noi, Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldove, mă închin cu prietenie vouă tuturor cărora vă salut și vă doresc tot binele și vă spun domniilor voastre că necredinciosul braț al turcilor este pierzătorul întregii creștinătăți. (...) De aceea, facem cunoscut Domniilor voastre că Boboteaza trecută mai sus, numitul turc a trimis în țara noastră o mare oștire în număr de 120.000 oameni. (…) Auzind și văzând noi acestea, am luat sabia în mână și cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru atotputernic am mers împotriva dușmanilor creștinătății (…) și pe toți i-am trecut sub ascuțișul sabiei noastre pentru ca îndelung lăudat să fie Domnul Dumnezeul nostru. Dacă țara noastră care este poarta creștinătății va fi pierdută, Dumnezeu să ne ferească de așa ceva, atunci toată creștinătatea va fi în mare primejdie. De aceea, vă rugăm pe domniile voastre să ne trimiteți pe căpitanii voștri întru ajutor, împotriva dușmanilor creștinătății până mai este vreme.

După secțiunea de întrebări, ca un semn de prețuire, membrele coralei Societății Ortodoxe a Femeilor Române Iași au oferit celor prezenți un mic concert.

Conferința a sădit în inimile participanților un fior patriotic, a fost un exercițiu de conștientizare a importanței istoriei și un prilej de reamintire a informațiilor istorice.