Obștea Mănăstirii Agapia din județul Neamț și-a cinstit vineri, 8 noiembrie, patronii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi de aleasă sărbătoare, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alături de ierarh a slujit și părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, care se află pentru câteva zile în pelerinaj în Arhiepiscopia Iașilor.
Mulțime de credincioși au umplut biserica mănăstirii Agapia în această dimineață pentru a participa la slujba de hram, săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de arhimandritul Efrem Vatopedinul din Sfântul Munte Athos. Părintele stareț, însoțit de o delegație formată din monahi și ucenici ai Mănăstirii Vatoped, se află pentru câteva zile într-un pelerinaj în țara noastră.
Cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei a fost rostit de părintele stareț Efrem Vatopedinul:
Este o mare binecuvântare că ne aflăm astăzi împreună în frunte cu Înaltpreasfințitul acestei Eparhii și mai ales pentru că împreună slujim toți această Sfântă Mare Taină a Dumnezeieștii mistagogii, Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie este puterea bisericii, de aceea este cea mai însemnată clipă pentru fiecare creștin, chiar și pentru monahul isihast, care este în singurătate și zăvorât. Nici măcar el nu poate să trăiască fără această mare taină. De aceea viața noastră, puterea noastră, bucuria noastră este săvârșirea Sfintei Liturghii. Din acest motiv și la mănăstiri se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie și este ca o pâine a zilei și a nopții.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre sărbătoarea de astăzi:
Privind la icoana Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, îl vedem pe unul purtător de sabie, iar pe celălalt purtător de crini, arătându-ne nouă cum se cuvine a fi viața creștinilor din mănăstire sau din lume. Sabia ne arată că viața creștină este o luptă, spunându-ne Domnul Hristos că Împărăția Cerurilor cu multă silință se dobândește, iar cel dintre sfinți, Sfântul Cuvios Isaac Sirul, ne spune că viața creștinului este o cruce zilnică. În același timp viața creștinului este și precum o floare de crin, adică inima curată care dobândește liniștea lăuntrică, suflet înmiresmat cu bună mireasmă și, dacă se poate, minte îndumnezeită din această lume cu mireasma cu mireasma ce veșnică a Împărăției Cerurilor.
Mâine dimineață, delegația athonită se va îndrepta spre Mănăstirile Sihăstria și Secu, iar seara, părintele Efrem Vatopedinul va conferenția la Iași în cadrul primei ediții a Festivalului de Film „Quo Vadis”.