În contextul lunii martie, lună dedicată Asistenței Sociale, studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, au organizat, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Zilele Asistenței Sociale la Iași 2023, în perioada 29 – 31 martie.
Deschiderea evenimentului a avut loc miercuri, 29 martie, în Aula Magna din cadrul UAIC Iași, unde s-a desfășurat conferința „Zilele Asistenței Sociale”.
Apogeul întregului eveniment a fost reprezentat de Masa Rotundă cu specialiști din domeniul social, în ziua de 30 martie. Ziua a fost deschisă prin cuvântul pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, care ne-a făcut să înțelegem importanța Asistenței sociale în cadrul Bisericii și impactul major al filantropiei în implinirea misiunii sociale ca deziderat hristic. Pr. lect. dr. Cezar- Paul Hârlăoanu, directorul de departement, a reliefat implicarea deosebită a asistenților sociali în lumea de astăzi și rolul acestora în schimbarea atitudinii față de persoanele aflate în dificultate.
Ulterior, a urmat cuvântul celor 4 invitați: Margareta Herțanu - președintele Asociației PRO ROMA, Atena Gaspar, președintele Asociației Afect și Ionela Brînză–Abunei, coordonatorul Biroului de Asistență socială al Protoieriei Iași II și al Centrului pentru vârstnici „Sfântul Iosif cel Milostiv, și Elena Vasiliu, asistent social în cadrul Serviciului de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu „Sfântul Pantilimon”, Primăria Aroneanu, ultimi doi specialiști fiind absolvente ale Facultății de Teologie Ortodoxă, Specializarea Asistență Socială.
După cuvântul de început, a urmat o sesiune de întrebări adresate invitaților, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că unui asistent social nu trebuie să-i lipsească curajul.
În cea de-a doua parte a zilei, ne-am bucurat de prezența bunicuțelor de la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. Studenții specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială și vârstnici au participat la un workshop unde au dezbătut aspectele îmbătrânirii ideale.
Ziua de vineri, 31 martie, a fost marcată de atelirele interdisciplinare, facilitate de cadrele didactice ale specializării Asistență socială, participanți fiind studenții celor trei ani de studii de la TOAS. (Mihaela Marin, coordonator an I TOAS)