Miercuri, 6 Noiembrie 2024

La finalul săptămânii trecute, o parte din studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au cinstit memoria celor care au apărat demnitatea și libertatea poporului român, vizitând locurile de pătimire ale mărturisitorilor din temnițele comuniste. În cadrul pelerinajului „Păstrăm vie memoria”, comunitatea a vizitat Memorialul Închisorii Pitești și Fortul 13 al Închisorii Jilava, unde mulți tineri au mărturisit cu propriul sânge credința ortodoxă în fața ideologiei ateiste.

Studenții, însoțiți de pr. asist. univ. dr. Petru Cernat, au pornit din Iași, în data de 1 noiembrie. În mijlocul celor 30 de participanți și-au făcut repede locul armonia și bucuria. Cei care se documentaseră în prealabil au împărtășit cunoștințele lor despre dârzenia și înțelepciunea jertfelnică a persoanelor care L-au mărturisit pe Hristos la Pitești sau Jilava.

La Memorialul Închisorii Pitești, deși programul inițial prevedea vizita de o oră, nimeni nu și-a dat seama când, în mijlocul acelei Golgote a neamului român, au trecut trei. Camera de anchetă, a cărei pereți au fost martori la nenumărate cuvinte grele și lovituri crunte, celulele friguroase și umede de la subsol și tenebroasa cameră 4 spital au primit vizitatorii, care, printre lacrimi, au putut simți nemijlocit sacrificiul altor serii de studenți din secolul trecut. Mărturiile celor care au supraviețuit Experimentului Pitești și poveștile celor care, din nefericire, nu au făcut-o, umpleau fiecare cameră cu un spirit de dureroasă, însă neșovăielnică speranță.

În camera 4 spital, loc de forțată blasfemie odinioară, acum se află un smerit paraclis unde se săvârșește Sfânta Liturghie. Atunci torționarii îi forțau pe studenți să batjocorească; astăzi Dumnezeu a rânduit ca în același loc, alți studenți să cânte spre slava Lui.

La Fortul 13 din Jilava igrasia și frigul au făcut dificilă șederea chiar și pentru vizitatori. Galerii lungi de tuneluri cu camere mici și umede de-a stânga și de-a dreapta, din care uneori zburau lilieci, au culminat în sumbra Cameră Neagră, unde prizonierii erau închiși cu zilele în întuneric, cu apă până la glezne. Nu putem înțelege pe deplin suferința lor, însă ne putem imagina gemetele celor dinăuntru reverberând în pereții picurând. De data aceasta Camera Neagră s-a cutremurat și s-a luminat, umplându-se de „Hristos a înviat!” cântat de studenții teologi.

Participanții au înnoptat la Mănăstirea Cernica, unde comuniunea s-a întărit prin Euharistia primită la Sfânta Liturghie. A doua zi studenții au vizitat locul de veci al Mariei Stăniloae, soția recentului teolog canonizat, părintele Dumitru Stăniloae, lângă care până de curând fusese și el înhumat. După ce s-au închinat moaștelor Sfântului Calinic de la Cernica, participanții au vizitat și Mănăstirea Pasărea, luându-și putere de Sus pentru drumul spre casă.

Grupul de studenți a ajuns în Iași la ora 21 cu o idee înnoită despre ceea ce înseamnă jertfa de sine, iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Astfel de deplasări sporesc orizontul cultural al fiecăruia, cultivă memoria înaintașilor care s-au jertfit pentru credință și libertate, dar și întăresc forul interior al tânărului creștin. (Matei Boholțeanu, pr. Petru Cernat)