Tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi au organizat, sâmbătă, 13 mai 2017, ediţia a treia a Studentului ieşean.
Proiectul a debutat cu binecuvântarea părintelui Mitropolit Teofan în anul 2015 şi se organizează an de an, cu scopul de o oferi tinerilor de la facultăţile ieşene un cadru complex şi complet de formare, comunicare, interacţiune, antrenare a abilităţilor personale şi dezvoltare pentru tinerii paticipanţi. Anul acesta, ca în fiecare an, s-au alăturat participanţi ASCOR de la celelalte filiale din România, dar şi din Republica Moldova.
Programul evenimentului a inclus: Sfânta Liturghie - la Biserica „Sfântul Proroc Daniel“; conferinţa susţinută de actorul Dorel Vişan şi următoarele sesiuni de ateliere: „Leader în carieră, părinte în familie“ - susţinut de actriţa Laura Vasiliu şi Gabi Pascal; „Familia, taină a căsătoriei“ - pr. Cătălin Puiu şi pr. Dragoş Balinişteanu; „Comunicarea - esenţa unei relaţii“ - Nicoleta Armanu; „Învaţă să înveţi - primul pas spre o carieră de succes“ - Oana Chisăliţă şi Cristian Neguţ; „Gestionarea conflictelor“ - maica Nectaria; „Lucrul în echipă“ - Gabriela Pipirig; „Vorbire în public“ - pr. Marius Pîjin şi Raj Bostan; „Provocările şi binecuvântările vieţii de familie“ - pr. Marius Ştefan; „Timp personal și timp pentru familie” - pr. Petru Ceobanu”.
Vezi aici galerie foto de la eveniment.
Tema acestei ediţii a fost selectată de participanţi dintr-o listă de şapte titluri. Aceasta este „Tânărul între reuşită şi eşec în carieră şi în familie“. Aşadar, a fost o temă reală, inspirată din nevoile cu care tinerii se confruntă din ce în ce mai des şi mai mult în aceste zile. La conferinţă, fiecare a venit cu lista sa de aşteptări şi întrebări legate de subiect, cărora invitatul special, actorul Dorel Vişan, a încercat să le ofere răspuns astfel: „Nimeni şi nimic nu îi este omului mai străin decât el însuşi, dar omul se cunoaşte prin faptele sale, pentru că rămânem în viaţă şi trăim viaţa prin ceea ce facem“.
Şi în continuare, eu ca tânăr mă întreb: Ce să fac pentru a reuşi în familie? Dar în carieră? Iar Dorel Vişan ne spune că: „Viaţa noastră fără Dumnezeu este moartă“. Noi ne cunoaştem cel mai puţin pe noi înşine, dar suntem cunoscuţi de ceilalţi prin faptele noastre. Reuşita noastră este condiţionată astfel de alegerile noastre - alegem să fim liberi prin smerenie sau să ne pierdem pe noi înşine, acceptând să fim umiliţi de viaţă? Nu putem fi umiliţi fără acordul nostru, ne-a spus maestrul Vişan.
Părintele Stăniloae afirma că „a fi smerit înseamnă să laşi să se facă voia lui Dumnezeu cu tine. Umilinţa depersonalizează, smerenia personalizează, umilirea descompune persoana umană, smerenia te face mai puternic. Devenim cu atât mai puternici cu cât Îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze mai mult în viaţa noastră.“
„Dragi tineri, România are nevoie de voi, de fiecare în parte; pentru că fiecare are darurile lui, şi cu fiecare Dumnezeu are o lucrare. Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi. Bine este ca noi să acceptăm să facem parte din planul lui Dumnezeu şi să lucrăm împreună cu Dumnezeu, atât în carieră, cât şi în familie“, ne-a împărtăşit la încheierea conferinţei părintele arhim. Nicodim Petre, sfătuitorul asociaţiei noastre. (Andreea Gabor - subdepartamentul Media - ASCOR Iaşi)