Vineri, 4 Mai 2018

Ultima săptămână a lunii aprilie a fost plină de emoții pentru tinerii din Parohia Bohotin, județul Iași. Prin intermediul parteneriatului cu Liceul „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, parohia a putut să implice în activități educative și cu aspect tradițional ce au scos la lumină obiceiuri seculare ale satului românesc, pe copiii tinerii și profesorii participanți la Proiectul Erasmus + „Social exclusion can be cured! 2017-2019”. Proiectul are cinci mobilități: în Portugalia, Italia, România, Grecia şi Turcia, iar activitatea din țara noastră s-a desfășurat de pe 22 până pe 28 aprilie 2018.

Sub patronajul Portugaliei, dar cu grija directorului liceului, prof. Coca Codrianu, acest proiect a suscitat atenție deosebită din partea Parohiei „Sfântul Nicolae” Bohotin, care a dorit să arate în acest fel că tradițiile românești nu au dispărut. Din echipa proiectului au făcut parte cadre didactice de la Liceul „Lascăr Rosetti” și de la Școala Bohotin: Director adj. Panțiru Livia, prof. Aurora Enache, prof. Daniela Burdia, prof. Alina Andrei, prof. Andreea Aștefanei, prof. Frunzete Gabriela, Înv. Vasile Rotariu, prof. învățământ preșcolar Mariana Șurpanu și elevii școlilor.

Cei care au coordonat frumoasa desfășurare a activităților din ziua de joi, 26 aprilie, au fost doamna Alina Andrei, profesor de limba și literatura română la Liceul din Răducăneni și preotul paroh din Bohotin. Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine făcută în casă și cu sare, cum este tradiția românească.

Ziua a fost dedicată tradițiilor şi spiritualității românești. În acest scop la şcoală s-au desfăşurate trei ateliere: workshop de încondeiat ouă, ateliere de cusut şi de pictat. A fost interesant de observat cu câtă dăruire au conlucrat români, portughezi, turci, italieni și greci pentru a rezulta diferite modele tradiționale pictate pe teracotă, sau cusute pe etamină, sau pictate cu ceară de albine pe ouă pregătite special pentru încondeiere. Ultima activitate menționată o datorăm atelierelor din timpul postului Sfintelor Paști, organizate de medicul Eugenia Burdea, președinta Fundației Comunio din Iași.  Activitățile s-au finalizat cu o horă românească a elevilor din Școala Bohotin, îmbrăcați în costume populare, după care toți cei prezenți au dansat, pe muzică populară românească. Elevii din Turcia au organizat și ei un dans tradițional.

A urmat apoi vizitarea bisericii „Sf. Nicolae” din localitate, monument istoric din 1845, părintele paroh prezentându-le monografie acestui sfânt locaș precum și rolul Bisericii Ortodoxe în cultura locului și a neamului românesc. Apoi au fost degustate mâncăruri tradiționale şi a fost vizionată o expoziție de obiecte folosite în vechime de sătenii locali: război de țesut, moară de cereale, țesături, ouă încondeiate şi icoane pictate de către copiii din parohie.

Aspectele frumoase ale activității au fost subliniate de către tinerii participanți dar și de către profesori: „Proiectele se scriu cu oameni și se fac cu și mai mulți oameni! Mulțumesc din suflet tuturor celor care au făcut posibile aceste emoții! Fără dăruirea și implicarea lor, aceste cuvinte nu și-ar fi avut rostul” a declarat director prof. Coca Codrianu.

Prof. Alina Andrei: „Activitățile au fost o reușită datorită implicării oamenilor din Bohotin și pentru că s-a muncit mult pentru a transmite mai departe tradițiile noastre românești”.

Prof. Aurora Enache: „O zi plină la Școala Bohotin: ateliere de pictat, cusut, încondeiat ouă și câteva cantece și dansuri populare, un dans surpriză al băieților din Turcia iar la final o masă românească la prăznicarul din sat; sarmale delicioase, mămăligă la ceaun și cozonac pufos.

Reușita activității din 26 aprilie a proiectului internațional Erasmus + „Social exclusion can be cured! 2017-2019”, este datorată credincioşilor din Parohia Bohotin și celor care ne-au ajutat la pregătirea celor necesare pentru ateliere, expoziție şi pentru degustarea mâncărurilor tradiționale. Mulțumim tuturor celor ce ne-au fost alături, oaspeților, coordonatorilor și primim cu drag la noi proiecte care să revigoreze dragostea de tradițiile românești și credința ortodoxă, precum și imaginea țării noastre în lumea întreagă. (prof. Alina Andrei; pr. Iulian Andrei)