Marți, 29 mai, la Sediul Protopopiatului Hârlău, a avut loc un atelier catehetic pentru preoții care vor organiza în acest an, în parohiile lor, cateheze demonstrative.
Întâlnirea a fost prezidată de către pr. insp. Bogdan Racu, în colaborare cu responsabilii pentru cateheză de la Protopopiatul Hârlău (pr. Petru Constantinescu), respectiv Protopopiatul Pașcani (pr. Ciprian Nani).
După rugăciunea de început, a fost prezentate programul zilei, precum și obiectivele de atins în cadrul trainingului catehetic. Acesta a debutat cu un exercițiu de cunoaștere, în care fiecare participant s-a prezentat și a enunțat o idee folositoare din cuvântul de învățătura rostit în duminica precedentă, a 7-a după Rusalii.
În prima parte a întâlnirii, preoții participanți au fost împărțiți în patru echipe de lucru, corespunzătoare unor momente din scenariul catehetic, precum: pregătirea aperceptivă, recapitularea, asocierea și aplicarea.
Activitatea aceasta a avut rolul de a veni în sprijinul preoților, de a găsi metode și mijloace optime în desfășurarea unei cateheze conform unei tematici date.
În cea de-a doua parte a sesiunii de lucru, părintele inspector a prezentat preoților Fișa de observare a catehezei și a oferit explicații cu privire la modul de completare. A urmat susținerea unei cateheze demonstrative de către preoții organizatori, cu titlul: „Pregătirea vârstnicilor pentru împărtășirea cu Sfintele Taine”. Cateheza a îmbinat metode și mijloace clasice cu cele moderne și a antrenat participanții în desfășurarea acesteia, oferind experiențe pastorale și personale cu privire la temă. De asemenea, aceștia au apreciat varietatea conținutului și a resurselor utilizate.
În finalul întâlnirii, au fost prezentate sfaturi pentru susținerea catehezelor demonstrative la parohii, conform anului omagial, precum și necesităților pastorale și misionare.
„Mulțumim pr. Inspector Bogdan Racu și părinților îndrumători: pr. Constantinescu Petru și pr. Ciprian Nani pentru profesionalism, implicare și deschidere.” (pr. Butnărașu Cristian, Parohia Lupăria)
„Cateheza a fost pregătită temeinic, a antrenat toți participanții și apreciez includerea în prezentare a unor mărturii ale marilor duhovnici Cleopa Ilie și Sfântul Paisie Aghioritul.” (pr Emanuel Dumitraș Tenchiu, Parohia Dumbrăvița- Ruginoasa)
„O experiență edificatoare atât din punct de vedere profesional, câ și pastoral și personal. Simt o motivație în plus de a-mi atinge obiectivele pe care mi le-am propus prin susținerea catehezei. Consider că ar trebui pus mai mult accentul pe genul acesta de exercițiu în parohie, pentru că aduce în timp rezultate și educă enoriașii în spiritul evanghelic, lucru pe care ni-L cere Însuși Mântuitorul, să fim oameni ai Evangheliei.” (pr. Bejenaru Andrei Iulian, Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Parohia Sângeri)
„A fost o întâlnire utilă care, pentru câteva ceasuri, a adus rodire duhovnicească și totodată idei, gânduri și teme în păstorirea și povățuirea credincioșilor parohiei.” (pr. Tincu Gheorghe, Parohia Fetești)