Miercuri după-amiază, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia a fost citită a treia parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi.
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit rânduielilor liturgice, a fost rostită a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniţei Mari. Slujba a fost săvârşită de un sobor de preoți, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de psalţii catedralei.
La sfârșitul slujbei Pavecerniței Mari, pr. lect. dr. Roger Coresciuc a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat felul în care trebuie să postim:
Nu trebuie să postim de unii singuri. De asta, uneori, postul nostru nu dă roade. Pentru că postirea pe care noi o facem trebuie să fie însoțită, iubiți credincioși, în primul rând, de gândul pe care îl are Dumnezeu în Sine mai înainte de întemeierea lumii. „Dumnezeu care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”. Bineînțeles, nu va fi așa, dar acesta este gândul și dorința lui Dumnezeu. Dacă eu postesc, dar postul meu este împreunat cu gândirea de rău la adresa cuiva, dacă postul meu este împletit cu nesuportarea celui de lângă mine, cu „mâncarea cărnii aproapelui" așa cum zicea un părinte, adică cu mâncarea existenței aproapelui, atunci postul meu poate să fie, îndrăznesc să spun, chiar periculos. Asta nu înseamnă că nu trebuie să postim, dar să avem grijă ca gestul acesta exterior, al postirii, să fie însoțit mereu de dragostea și de primirea celui de lângă noi.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul, cunoscut drept „Canonul lacrimilor“, este o creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, mai exact cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare. Canonul Sfântului Andrei va fi citit integral miercuri, în a cincea săptămână a Postului, la Denia Canonului Mare.