Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a citit cea de-a patra parte a Canonului cel Mare ieri, 18 martie, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul municipiului Iași.
Joi după-amiază, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, a avut loc slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citită ultima parte a Canonului Mare. Slujba a fost săvârșită de PS Nichifor Botoșăneanul.
„Canonul ne cheamă să fim mai înțelegători, să ne înnoim credința. Suntem chemați să luăm aminte, nu doar la frumusețea estetică a canonului, cum poate suntem tentați să o facem, ci să ne rugăm cu cuvintele sfântului. În Biserică ne rugăm cu cuvintele sfinților, și dacă vom fi atenți, aceste cuvinte devin ale noastre. Glasul de pocăință devine glasul nostru. Glasul de pocăință atinge adâncimea sufletului nostru, iar în aceste adâncimi îl cunoaștem pe Duhul Sfânt, precum sfinții l-au cunoscut”, a afirmat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură de la finalul Pavecerniței.
Canonul cel Mare se săvârşeşte în prima şi în a cincea săptămână din Postul Mare. În această săptămână, slujba a fost oficiată în seara zilelor de luni, marţi, miercuri şi joi, în cadrul Pavecerniţei Mari (slujba de după Vecernie). „Canonul lacrimilor” este alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, și reprezintă una dintre cele mai frumoase și profunde slujbe ale Bisericii noastre. Totodată, acesta este cel mai extins imn liturgic, cu 250 de strofe, care ne îndeamnă la căință, smerenie, milă și îndreptarea faptelor rele. Pe tot parcursul citirii canonului, între tropare, se rostește stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. Sfântul Andrei Criteanul a fost considerat „părintele canoanelor”, fiind primul alcătuitor de canoane şi iniţiatorul acestei noi specii imnografice în Biserica grecească.
Vă invităm să urmăriți și: (Video) Ultima parte a Canonului Mare, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași