Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor organizează în zilele de 2 și 3 noiembrie, cea de-a X-a ediție a Consfătuirii catehetice. În această dimineață, la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, responsabilii de cateheză din protopopiatele eparhiei, au luat parte la un atelier interactiv susținut de jurnalistul Răzvan Bucuroiu, directorul fondator al revistei „Lumea Credinței”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, zilele acestea la Iași are loc anuala Consfăturie catehetică din eparhie. Alături de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a rostit și un cuvânt de bun venit preoților prezenți la activitate, a fost prezent pr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză, precum și jurnalistul Răzvan Bucuroiu, care a susținut workshopul cu titlul „Cateheza creștină în noile medii de comunicare: provocare sau respingere?”.
Din această întâlnire, din acest dialog, noi suntem chemați să sesizăm principiile, regulile eventual după care putem să ajungem mai bine la inima acestei lumi, atât de rănită de ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Din acest punct de vedere cred că dumneavoastră faceți o lucrare formidabilă, verificată mai ales prin aceea că a durat atât de mult și se pare că atât de bine. Pentru că vorbind cu părintele Bogdan Racu zilele trecute, și contemplând la toată activitatea minunată care s-a săvârșit, m-am bucurat foarte mult pentru că acum 10 ani, când realizam planificarea strategică, părintele inspector și-a propus ca din acest centru catehetic de la Arhiepiscopia Iașilor să facă un centru de expertiză în țară, și am văzut, inclusiv în străinătate, adică sunt oameni care vă caută și care vă cer sprijinul în a implementa o activitate, le-a transmis clericilor părintele consilier Hrisostom Rădășanu.
Tot astăzi, clericii responsabili de cateheză din cele 13 protopopiate ale eparhiei au discutat despre programul catehetic din Postul Crăciunului, despre programa catehetică din anul următor, precum și despre activitatea biroului în Arhiepiscopia Iașilor, între anii 2022-2023.
Preoții trebuie să știe că ar trebui să fie puțin mai dezinhibați în fața noilor medii de comunicare, mijloace și canale de comunicare. Lumea este prezentă în mare parte aici, în telefoane. În acest ecran sunt milioane și milioane de oameni care, poate că unii dintre ei așteaptă un cuvânt bun, un cuvânt de folos, un cuvânt sincer, despre credință și despre ceea ce trebuie să facă, odată porniți pe această cale. Știu că este un mediu dificil, sunt foarte multe pericole, dar eu cred că Mielul, care este întrupat și întruchipat de Hristos, își poate găsi și el locul în această junglă digitală și cred că cei care într-adevăr caută un cuvânt de folos, o vorbă bună, un sfat sincer, cred că trebuie să-l găsească din partea preoților prezenți pe aceste rețele. Clericii să capete curaj digital, să nu se teamă de aceste medii și să înțeleagă faptul că există o așteptare foarte mare, chiar și în aceste spații virtuale, ale celor care cu adevărat caută cuvântul de folos. Acest cuvânt trebuie rostit într-un anumit fel, trebuie formulat cumva. Nu ajunge doar să postezi o rugăciune simplă, trebuie să mai faci ceva, trebuie să fie și partea ta de contribuție. Asta este partea care dă credibilitate și care convinge: experiența ta personală, povestea vieții tale, care este asumată exact în planul comunicării tale, adică toate astea trebuie nu învățate, pentru că preoții le știu, sunt comunicatori buni, trebuie doar aplicate cu mai mult curaj și cu mai multă tenacitate, ne-a transmis jurnalistul Răzvan Bucuroiu.
Mâine dimineață, începând cu ora 7.00, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va oficia Sfânta Liturghie, dimpreună cu preoții participanți, la Biserica „Sfântul Gheorghe” Lozonschi de lângă Facultatea de Teologie. Programul consfătuirii va continua și mâine, la Colegiul „Sfântul Nicolae”.
Vă invităm să accesați și:
(Video) Cea de-a X-a ediție a Consfătuirii catehetice din Arhiepiscopia Iașilor