Marţi, 6 Martie 2018

În cadrul parteneriatului cu şcoala şi primăria localităţii, Parohia Cozmeşti a derulat proiectul „Un mărţisor pentru fiecare!“, iar 350 de mame şi bunici din comunitatea noastră au primit mărţişoare, însoţite de urarea „O primăvară binecuvântată!“.

Mărţişoarele au fost realizate de elevii parohiei, îndrumaţi de cadrele didactice. Astfel, începând cu data de 12 februarie, ne-am adunat în număr mai mare la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ Cozmeşti, invitaţi de părintele paroh George Cazacu, pentru a confecţiona ceva special pentru mame. S-a muncit din greu, iar roadele nu au întârziat să apară, reuşind astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, să confecţionăm 350 de mărţişoare.

Totul s-a întâmplat într-un atelier organizat cu dublu caracter: catehetic, discutând despre rolul femeii creştine, dar şi practic, folosind materialele puse la dispoziţie: carton, hârtie colorată, capsatoare cu forme de flori, lipici. Frumoase mărţişoare s-au înfiripat cu talentul micuţilor, iar bucuria lor a fost foarte mare când au aflat destinatarii acestora: mamele şi bunicile lor, dar şi celelalte din parohie. Pe 4 martie totul a fost pregătit, iar la sfârşitul Sfintei Liturghii, copiii au susţinut un program artistic specific zilei de 8 martie, urmând ca mai apoi, organizaţi pe echipe, să meargă cu preotul prin parohie. Bunicile i-au strâns în braţe şi i-au sărutat ca pe nepoţii lor. Unii dintre copii au spus: „Parcă ne dădeau lacrimile văzând cât sunt de fericite!“. Alţii au propus să mai derulăm astfel de activităţi la biserică. Au prins gustul bucuriei de a face ceva împreună, nu în scop egoist, ci împărţind rodul muncii lor cu cei care nu au avut nevoie decât de un cuvânt bun, o mângâiere şi cuvinte frumoase.

„Şi în acest an ne-am dorit ca ziua de 8 martie să fie una specială pentru mamele şi bunicile din parohia noastră şi să nu treacă neobservată. Mama este cea care se jertfeşte până la moarte pentru copilaşii ei şi face tot ce-i stă în putinţă să-i ajute să crească frumos şi cu frică de Dumnezeu. «Daţi-mi o generaţie de mame bune creştine şi voi schimba faţa lumii», spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Mulţumim aşadar micilor talente, care au pus atâta suflet pentru a aduce bucurie pe feţele unor bătrâni singuri şi au pus în cuvinte meşteşugite dragostea lor faţă de Biserică şi Şcoală. Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către colaboratorii noştri: directorul Liceului Tehnologic Cozmeşti, Ţîrţîrău Mioara, împreună cu toate cadrele didactice implicate în proiect şi către primarul Baltag Petrică, alături de Consiliul Local al comunei Cozmeşti. Ne-am bucurat să vedem că tinerii şi copiii au venit în număr mai mare la acţiunile desfăşurate. Le mulţumim pentru dragostea, jertfa şi implicarea de care au dat dovadă în realizarea mărţişoarelor pentru mămici şi bunici. De asemenea, le dorim şi noi un călduros «La mulţi ani!» tuturor mamelor şi venim cu un îndemn: să nu aşteptaţi doar ziua de 8 martie pentru a oferi o floare, un mic cadou, un gest sau prezenţa dumneavoastră mamei, ci cât mai des arătaţi-i că o preţuiţi“, a spus părintele paroh George Cazacu.