Miercuri, 13 Iunie 2018
Tudorel Rusu

Se împlinesc astăzi 377 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Acest moment este marcat la Iași prin organizarea de către Centrul Eparhial a unor evenimente cultural- religioase, sub genericul „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Manifestările au debutat în cursul dimineții la Catedrala Mitropolitană din Iași cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești, în cadrul căreia a fost pomenit binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei, în timpul căruia sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost aduse la Iași. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

La finalul slujbei, părintele profesor universitar doctor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a vorbit despre importanța zilei de 13 iunie 1641, când au fost aduse la Iași sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei: „Ziua de astăzi, 13 iunie, este o zi specială în viața Bisericii lui Hristos din Moldova, ocupând un loc aparte, mai cu seamă din perspectivă duhovnicească. Este ziua în care, în urmă cu 377 de ani, au fost aduse la Iași - și de atunci ne ocrotesc și revarsă izvoare de binefaceri - moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care Acatistul o numește «cea mult folositoare». Așadar, pomenirea aducerii moaștelor unor sfinți, în cazul nostru a Sfintei Parascheva, este un popas duhovnicesc, un moment de aducere aminte cu recunoștință de înaintașii care au îndeplinit acest lucru, în cazul de față Voievodul Vasile Lupu și doamna sa Todosca, în vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Varlaam al Moldovei. De atunci și până azi, Sfânta Cuvioasă Parascheva revarsă necontenit daruri asupra tuturor celor care i se roagă cu credință”.

Conferință despre Binefacerile Sfintei Parascheva

Tot astăzi, în cursul după-amiezii, de la ora 18:00, va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor Serile Doxologia. La Muzeul Mitropolitan din Iași, seara va debuta cu vernisajul expoziției „Sfânta Parascheva de la Iași - Mărturii scrise”, în cadrul căreia va fi expusă, printre altele, o fotocopie a documentului care atestă donarea de către Partenie I, Patriarhul Constantinopolului, a moaștelor Sfintei Parascheva, Domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.

În continuare va avea loc Conferința Binefacerile Sfintei Parascheva, unde pr. prof. univ. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, arhim. Dosoftei Șcheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, arhim. Valerian Radu, preot slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, și pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, vor evoca cele mai importante momente din viața Sfintei Parascheva, vor aminti unele din minunile săvârșite de ocrotitoarea Moldovei asupra celor care se închină la sfintele sale moaște, dar vor prezenta și alte aspecte importante care au legătură cu aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Amintim faptul că, în anul 1641, după ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, cârmuitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”. Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei). Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.